Míra inflace v Británii v lednu překvapivě klesla na 10,1 procenta

Míra inflace v Británii se v lednu snížila o 0,4 procentního bodu na 10,1 %, což je překvapivě výrazný pokles. Dál tak sestoupila z maxima za 41 let, které činí 11,1 % a které je z loňského října. V předběžné zprávě to dnes uvedl britský statistický úřad. Zvýšily se zejména ceny potravin a služeb, zlevnily naopak pohonné hmoty a služby v restauracích a hotelech. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali pokles na 10,3 procenta.

Ilustrační foto: Shirley Hirst z Pixabay

Takzvaná jádrová inflace klesla na 5,8 % z prosincových 6,3 procenta. Jádrový index spotřebitelských cen nezahrnuje nestabilní ceny potravin, energií, alkoholu a tabáku a podle některých ekonomů lépe vypovídá o dlouhodobém vývoji cen.

Britská centrální banka na začátku února zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4 procenta. Uvedla tehdy, že inflace už patrně dosáhla vrcholu. Očekává, že do konce letošního roku díky zvyšování úroků inflace zpomalí na 4 procenta.

„Pokud by se objevily důkazy o přetrvávajících tlacích, pak by bylo nutné další zpřísnění měnové politiky,“ napsala centrální banka. To je podle investorů signál, že série prudkého zvyšování úroků se možná chýlí ke konci.