Ministři financí G20 se neshodli stran války na Ukrajině

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí skupiny G20 na závěr dvoudenní schůzky na indonéském ostrově Bali překvapivě nevydali společné prohlášení. Důvodem byly podle agentury Kjódó spory ohledně ruské války na Ukrajině. Předmětem jednání byla zejména potravinová a energetická krize.

Ryby chybí třeba v Evropě už dlouho, okolní oceány a moře jsou vylovené. Teď je strach hlavně o obilí. Foto: Jakub Kapusnak na Unsplash

„Některé země mají k válce svůj postoj, jiné mají odlišný, ale ve většině bodů jsme za jedno,“ řekla indonéská ministryně financí Mulyani Indrawatiová, jejíž země nyní skupině G20 předsedá. Dodala, že ze 14 odstavců závěrečného komuniké nepanovala shoda pouze na dvou.

Podle indonéské ministryně se účastníci shodli, že je nutné spolupracovat, protože v této době nikdo nemůže problémy vyřešit sám. Japonský ministr financí Šuniči Suzuki novinářům řekl, že v otázce potravinové bezpečnosti bude G20 úzce spolupracovat s mezinárodními organizacemi.

G20 tvoří země skupiny G7 (Británie, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a USA) a dále Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Mexiko, Rusko, Saúdská Arábie, JAR, Jižní Korea, Turecko a EU. Ministr zahraničí Ruska se jednání na Bali účastnil prostřednictvím videokonference. K účastníkům schůzky promluvil na dálku i ministr financí Ukrajiny.

Spor o vinu

Spor na jednáních, jejichž většina se konala za zavřenými dveřmi, panoval o to, kdo je zodpovědný za současnou energetickou krizi a růst cen potravin i jejich hrozící nedostatek v některých zemích. G7 a EU uvalily na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu sankce. Moskva tvrdí, že za energetickou krizí a růstem cen potravin jsou právě tyto sankce. Čína a Brazílie míní, že důvodem je jak válka na Ukrajině, tak protiruské sankce, napsala agentura Kjódó s odvoláním na své zdroje z jednání.

Moskva tvrdí, že za krizí jsou sankce, Čína a Brazílie, že válka i sankce

Ministři financí G20 jednali i v dubnu ve Washingtonu, kde někteří na protest proti přítomnosti ruského zástupce opustili sál. V pátek na Bali nikdo z jednání neodešel, když hovořil ruský ministr, uvedl japonský ministr financí Suzuki.

Dohody nedosáhli kvůli sporu mezi Moskvou a západními zeměmi ani ministři zahraničí zemí skupiny G20 minulý týden, když jednali rovněž v Indonésii o potravinové a energetické krizi. Jednací sál tam během některých projevů opouštěl protestně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Část členů skupiny na jednání odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a vyzvala k okamžitému ukončení války.