Ministerstvo pracuje na výhodném energetickém tarifu i pro střední třídu

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určen by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro takzvanou střední třídu. Vysokopříjmové domácnosti ministerstvo podporovat neplánuje, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Ministerstvo chce podle něj připravit takový tarif, který bude pro domácnosti administrativně jednoduchý a zároveň pomůže s vysokými cenami. Síkela uvedl, že neplánuje bohatým domácnostem dotovat například vyhřívání zahradního bazénu. Přesnou podobu nastavení teprve projednává. Takzvaný sociální energetický tarif poté probere Síkela s ostatními ministry, následně by ho představil veřejnosti. Měla by jej schválit také Sněmovna, stát by se tak mělo v následujících týdnech.

sněmovna by měla tarif schválit v následujících týdnech

Síkela uvedl, že tarif má mít podobu regulovaných cen energie propojenou s motivací k energetickým úsporám. Podle plánů se má snižovat cena už nyní existujících sazeb. Do určité výše spotřeby by lidé mohli využívat nižší cenu, nad touto hranicí by pak za energie platili běžné ceny. Na přípravě se podílí i ministerstvo práce.

Sociální tarif Síkela a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zmínili poprvé na společné tiskové konferenci v únoru. Jurečka v Olomouci na konferenci Jak posílit energetickou nezávislost obcí, firem a domácností řekl, že MPO nyní hledá jeho ideální nastavení.

„Minulý týden jsem výrazně akcentoval téma, že musíme najít řešení pro sociálně zranitelné zákazníky, které by nabízelo řekněme nějaký budget tarifů, ať již v elektřině, plynu nebo teple. Podle počtu lidí v domácnosti by tady bylo nějaké základní množství energií, které by bylo za nějakou cenu. A nad tuto sociálně únosnou cenu by stát pomohl tomu distributorovi jako obchodníkovi ten rozdíl profinancovat. Vlastně by to byla obdoba slevy na jízdném,“ uvedl.

Ministerstvo připravuje státního obchodníka

Síkela v únoru řekl, že by jako jedno z řešení problému s drahými energiemi stát mohl vytvořit „separátní entity“ s nižšími tarify pro chudší rodiny či malé firmy. Nyní uvedl, že ministerstvo průmyslu založení státního obchodníka připravuje. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden serveru Echo24.cz řekl, že státní nižší tarif by mohly mít buď rodiny s nižším příjmem, nebo všechny domácnosti na určitou část spotřeby. Tržní cenu části elektřiny by určil stát, uvedl Stanjura. Jurečka před nedávnem zmínil, že by na levnější energie měli nárok „sociálně zranitelní zákazníci“ a jejich výčet by měl být v zákoně.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Elektřina v dubnu zdražila meziročně o 30,1 procenta, zemní plyn o 44,2 procenta, tuhá paliva o 24,1 procenta a teplo a teplá voda o 17,5 procenta. Podle výzkumu agentury PAQ Research a Českého rozhlasu přes 40 procent svého příjmu vydává na energie, vodu, nájem, služby, údržbu bytu a splátky hypotéky až 22 procent domácností. V Česku je podle statistického úřadu asi 4,5 milionu domácností.

Ministerstvo chce podle Síkely domácnosti i podniky především motivovat k energetickým úsporám. Ve své budově na Františku například snížilo teplotu v kancelářích i na chodbách, snížilo teplotu vody. Instalována jsou úsporná svítidla i pohybová čidla. Úspora podle Síkely činí 20 procent elektřiny a téměř čtvrtinu spotřeby plynu.