Koruna prorazila hranici 25 Kč za dolar, nahrává to růstu cen (aktualizováno)

Česká koruna, která se už ve středu propadla na nejnižší úroveň kurzu vůči americkému dolaru za více než dva roky, včera prorazila hranici 25 Kč za dolar. Pokud takto nízký kurz vydrží, bude to nahrávat dalšímu růstu cen.

Foto: Thomas Breher z Pixabay

Koruna ochabuje vůči americké měně od začátku týdne. Ve středu oslabila oproti předchozímu závěru o 30 haléřů a včera přidala dalších devatenáct. Zakončila obchodování s kurzem 25,14 Kč za dolar. Mírně oslabuje i vůči euru, včera o tři haléře na 24,68 Kč za dolar.

Růst dolaru vůči většině měn je dán především tím, že USA nejsou tak postiženy důsledky války a protiruských sankcí jako Evropa. Teď znovu posílil po oznámení částečné ruské mobilizace. Následně se k tomu navíc přidalo zvýšení základní úrokové sazby americké centrální banky Fed o 0,75 procentního bodu do pásma 3,00 až 3,25 procenta.

„Riziková aktiva dnes zachvátila červená vlna, zřejmě v návaznosti na včerejší Fed a zvýšené sázky na přísnější tempo utahování měnové politiky od ECB,“ uvedl ekonom Kevin Tran Nguyen z Komerční banky. I Evropský centrální banka slovy své šéfky signalizuje utažení měnové politiky. Což znamená nejen hrozbu pro růst evropské ekonomiky, ale také snížení rozdílu v úrokových sazbách mezi eurozónou a např. Českem, Polskem či Maďarskem.

Komentář SH: Dobré zprávy to mohou být snad jen pro vývozce do dolarových oblastí. Extrémně špatné jsou pro inflaci. Na kurz se totiž budou skoro určitě odvolávat prodejci paliv. I přesto, že třeba benzín je dnes na světových trzích docela levný. Sice i v Česku zlevňuje, ale opatrně. Navíc teď ropa obrátila trend a v obavě o dodávky začala znovu růst. Takže uvidíme, kde se ustálí.

Pohonné hmoty se vedle energií promítají do všech ostatních cen. Protože skoro všechno se musí dovézt do obchodu nebo k zákazníkovi. U mnohých druhů zboží se sice doprava na konečné ceně podílí minimálně. Avšak nejeden výrobce i prodejce se už dopředu chystá na horší časy a zdražuje preventivně s odvoláním na cokoliv. Anebo se ani na horší časy nechystá a prostě jen vydělává na inflačním očekávání.

Silnější růst úroků v USA i Evropě?

Kurz koruny je jedním z velmi diskutovaných témat kolem politiky České národní banky. Ta v průběhu první poloviny roku začala intervenovat v jeho prospěch. A i když hovořila spíš o podpoře v turbulentních dobách, bývalý guvernér Jiří Rusnok připouštěl, že by mohla intervence použít jako regulérní nástroj k omezení inflace. Totéž naznačovala i nynější viceguvernérka Eva Zamrazilová.

Možnosti centrální banky jsou ale omezené. Nemůže jít dlouhodobě proti jasné tendenci, byt krátkodobě se svými obřími devizovými rezervami zmůže hodně.

Americké posílení úroků trhy sice čekaly, avšak šéfové banky dávají najevo, že utahování měnové politiky může jít rychleji a být silnější, než mnozí předvídali řekněme v první polovině roku.

Madarské veletoče

Další otázkou je, co s měnami ve východní Evropě udělají politické veletoče v Maďarsku. Viktor Orbán nepokrytě mluví o odchodu z Evropské unie a chce udělat vše pro zastavení protiruských sankcí. Bohužel platí, že na měnových trzích sedí měny jedné oblasti a jednoho typu ekonomiky vždy na do jisté míry společném kolotoči. Takže pro korunu a české firmy i spotřebitele to nejsou dobré zprávy.