Kandidáti se stahují z voleb, aby sjednotili síly proti Le Pen. Jde o Frexit?

Foto: Anthony DELANOIX na Unsplash

Více než 200 kandidátů ve francouzských volbách odstoupilo, aby posílili šance na porážku Národního sdružení, spojeného se jménem Marine Le Pen. Podle The Guardian to potvrdil premiér Gabriel Attal.

Národní sdružení (RN) spojení se jméněm rodiny Le Pen se stalo jasným vítězem prvního kola francouzských voleb. Od okamžiku výsledků se spekuluje o tom, zda levicová koalice, která skončila na druhém místě, a třetí centristický tábor prezidenta Emmanuela Macrona spojí síly, aby zabránili nástupu sdružení, považovaného za krajně pravicové, k moci. Tedy k získání absolutní většiny v dolní komoře parlamentu.

Ve Francii se volí dvoukolově většinovým systémem. Proto k takovému výsledku může vést odstoupení kandidátů na třetích místech, aby své hlasy přenechaly tomu, kdo je druhý. A tím pádem posílili šanci na vítězství proti RN.

Protože na teřtím místě většinou skončili centristé, znamenalo by to pro prezidenta Macrona drtivou porážku a ztrátu opory v parlamentu a zřejmě i exekutivě. Také se v jeho táboře měly objevit hlasy, že levice je stejně nebezpečná jako Národní sdužení. Je pravda, že sociální sítě se hemží fotkami jejích stoupenců se srpy a kladivy. Nicméně jde o část koalice, která zahrnuje několik politických sil včetně zelených.

Attal měl včera uvést, že 90 % kandidátů z centristického tábora prezidenta Emmanuela Macrona opustilo tříkolové závody, pokud byli na třetím místě s kandidátem RN před nimi. Pokud by RN získalo většinu, zřejmě by se prezidentem stal teprve 28letý šéf strany Jordan Bardella. Předpokládá se odklon od zelené stransformace energetiky, výrazný nárůst veřejných výdajů a odklon od podpory Ukrajiny.

Podobný vývoj se ale čekal i v případě Itálie po posledních volbách a nakonec zůstal základní kurz zahraniční politiky zachován. I Marine Le Pen, která je reálným lídrem strany a pomýšlí na prezidentský úřad, ukázala, že umí měnit kurz. Pod jejím vedením se strana zbavila nádechu rasismu a antisemitismu. Na druhé straně se spekuluje o možném odchodu Francie z Evropské unie. Podle ministra financí Bruna Le Maire by to mohla mít za lubem dokocne i levice.