Jurečka chce ztížit opakované návraty na pracák

Foto: Gerd Altmann na Pixabay

Vládní konsolidační balíček podle minsitra práce a sociálních věcí Marina Jurečky (KDU-ČSL) počítá s tím, že se zpřísní podmínky pro přiznání nároku na podporu v nezaměstnanosti při opakované evidenci na úřadu práce a prodlouží se doba důchodového pojištění nezbytného pro přiznání nároku na podporu.

„Hledáme cestu, jak odlišit osoby, které přicházejí a čerpají podporu třeba po 20 letech nepřetržité práce, od lidí, kteří se na pracovní úřad vrací opakovaně ve velmi krátké době,“ uvedl Jurečka v Poličce na Svitavsku, kam zavítal při návštěvě Pardubického kraje.

Konkrétní parametry změny zákona o nezaměstnanosti ministerstvo ještě upřesní. Podle odůvodnění vládního návrhu úsporných opatření je systém podpory robustní a v současné podobě neúnosný, a to i s přihlédnutím k setrvale minimální dlouhodobé nezaměstnanosti v České republice.

Komentář SH: V zásadě jde o velmi správnou úvahu. Jen na Kraslicku nebo Bruntálsku asi bude jiná nabídka práce než třeba v Praze a krajských městech. Jinak je na tom taky člověk mladý a člověk před penzí. A jinak řemeslník a jinak sociální antropolog. Ale něco na tom záměru je.

Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti jsou poslední dva roky před podáním žádosti o ni. V rozhodném období musí člověk získat zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností aspoň 12 měsíců důchodového pojištění. Nárok na podporu nemá ten, kdo v posledních šesti měsících před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání opakovaně sám ukončil pracovní poměr nebo s nímž byl v tomto období rozvázán pracovní poměr kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

Příští rok by se měla částka na politiku zaměstnanosti včetně financování veřejně prospěšných prací podle ministra snížit ze současných osmi miliard zhruba na sedm miliard korun.