Jednání s Německem o LNG je nejslibnější variantou řešení situace

Jednání České republiky s Německem o společném využití terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG) je podle odborníků jednou z nejslibnějších variant řešení současné energetické situace. Výhodou je například to, že obě země jsou dobře propojeny plynárenskou sítí. Variantou je také jednat o dodávkách plynu s Katarem, zřejmě ale nelze počítat s výhodnou cenou.

Česká republika bude s Německem jednat o společném využití terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG), které chce německá vláda kvůli snížení energetické závislosti na Rusku vybudovat. Český premiér Petr Fiala (ODS) to řekl po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. Zároveň katarský emír Tamim bin Hamad Sání přijal pozvání prezidenta Miloše Zemana k návštěvě České republiky. Podle Pražského hradu jde o povzbudivou zprávu, která může v době zhoršující se situace v energetickém sektoru napomoci při snaze zbavit se závislosti na ruském plynu. Návštěva by se měla uskutečnit ve druhé polovině roku.

„Německo vybuduje dva stálé LNG terminály, což však bude trvat zhruba tři roky. Vedle toho jako rychlé řešení se snaží o koupi nebo pronájem několika plovoucích terminálů, což by mohlo přinést první dodávky LNG do Německa již zhruba za rok. Spolupráce s Německem je pro ČR nejslibnější cesta, protože obě země jsou dobře propojeny plynárenskou sítí,“ řekl analytik ENA Jiří Gavor.

Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala je spolupráce s Německem na LNG jednou z nejspolehlivějších cest, zároveň nemusí jít ani o cestou pomalou. Podle něj existuje možnost, že by LNG z Německa zásobovalo ČR již pro zimu 2023/2024.

Podle ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně je otázkou, nakolik by musela ČR přispět na danou výstavbu. „Německá vláda má levnější peníze než ta česká, a zdrojovat eura, za která by se terminál stavěl, je a bude ještě dlouho levnější než zdrojovat koruny. Vybudování pevných terminálů je otázka více let, realisticky minimálně tří až čtyř, pokud německá vláda nezačne kvůli naléhavosti ohýbat pravidla. A za čtyři roky může být situace s energiemi na evropském trhu úplně jiná – v Rusku může být jiný vladař, a ČR neodolá pokušení nekupovat levnější ruské uhlovodíky,“ soudí Bartoň.

Pro okamžité řešení je podle něj spíše realistickou volbou vyjednávat o pronajmutí kapacity na německých lodních LNG terminálech. „…které stačí přepravit k německým břehům a napojit na nejbližší trubku. To je projekt realizovatelný jistě do konce roku, a proto zajistit si v tomto nějakou kapacitu bude důležitější. Jen není jasné, co můžeme Německu za tento pronájem nabídnout, když oni naše peníze nepotřebují, a naše peníze jsou dražší,“ dodal Bartoň.

Určitým řešením je podle odborníků i jednání s Katarem. „Problém vidím ale v obchodní stránce věci. Katar připravoval rozšíření exportních kapacit LNG už před ukrajinskou válkou, každý investor ale preferuje dlouhodobé dodávkové kontrakty, které mu zajistí splatnost investic,“ poznamenal Gavor. To se podle něj moc nekryje s proklamovaným směřováním EU k opuštění fosilních paliv. Hrozí, že Katar dá přednost kontraktu s Čínou, která by mu zaručila delší odběr plynu.

„Katar zní hodně slibně, ale nelze počítat s nějak velmi příznivou cenou a vůbec bych se nedivil, když by emír požadoval fixovat cenu a objem dodávek na dnešní vysoké ceně pro dalších deset let,“ varoval Dohnal.