Japonská vláda investuje do vyspělých polovodičů

Japonsko vyčlení ze svého dodatečného rozpočtu na fiskální rok 2021 zhruba 600 miliard jenů (118,1 miliardy Kč) na podporu výrobců vyspělých polovodičů, včetně největšího světového výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Informoval o tom japonský list Nikkei.

Mimo jiné vláda v rámci stimulačního balíčku investuje zhruba 400 mld. JPY do nové továrny, kterou chce TSMC zřídit na jihozápadě Japonska. TSMC tento měsíc uvedla, že postaví v Japonsku společně s firmou Sony továrnu na čipy za 7 mld. USD (158,5 miliardy Kč). Vláda investici uvítala.

Zbývajících 200 mld. JPY půjde na další závody na čipy. O několika projektech se v současnosti uvažuje, jsou mezi nimi projekt amerického výrobce paměťových čipů Micron Technology a japonské firmy Kioxia Holdings.

Japonský sektor výroby čipů byl v 80. letech minulého století největší na světě. Nepodařilo se mu však udržet krok s konkurencí a v posledních třech desetiletích neustále klesal, zatímco jeho konkurenti, jako tchajwanští výrobci, získávali na síle.

Kvůli zrychlující se digitalizaci a růstu investic do datových center se očekává, že poptávka po paměťových čipech ve střednědobém až dlouhodobém horizontu poroste. Japonské ministerstvo průmyslu v souvislosti s plánem na investice do posílení výroby polovodičů uvedlo, že zajištění stabilních dodávek vyspělých polovodičů je nejdůležitější bezpečnostní otázkou.

Japonská vláda tento měsíc schválila rekordních 55,7 bilionu jenů na pomoc ekonomice zasažené pandemií. Aby měla pomoc jak financovat, chystá se vláda schválit dodatečný rozpočet pro letošní fiskální rok 31,9 bilionu jenů. Fiskální rok 2021 skončí v březnu.