Investoři do budoucna nedůvěřují německé ekonomice

Braniborská brána. Fotka: Brigitte Werner z Pixabay

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v dubnu nečekaně zhoršila, finanční trhy v následujících měsících očekávají přísnější úvěrové podmínky. V dnešní zprávě to uvedl německý hospodářský institut ZEW. Jeho index ekonomické nálady klesl ve srovnání s minulým měsícem o 8,9 bodu na 4,1 bodu. Analytici naopak očekávali, že hodnota za duben se výrazně zvýší a dostane se na 15,3 bodu.

„Index ekonomické nálady institutu ZEW citelně klesl a v současné době indikuje na příštích šest měsíců neměnnou ekonomickou situaci,“ napsal prezident ZEW Achim Wambach.

Hodnocení současné hospodářské situace v Německu se však výrazně zlepšilo. Vzrostlo na minus 32,5 bodu z minus 46,5 bodu v předchozím měsíci, a překonalo tak odhad analytiků, kteří v průměru čekali hodnotu minus 40 bodů.

„Index ZEW ukázal dost drastické zpomalení. Patrně se do toho promítá nedávná bankovní krize, která se sice dnes již může zdát vyřešená, ale my na tomto místě opakovaně mluvili o tom, že v realitě šlo jen o první předvoj bankovních potíží, které se objeví zhruba ve dvouletém horizontu. To není úplně inspirativní prostředí pro růst cenných papírů,“ poznamenala Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance.

Navzdory zlepšení se ekonomická situace stále považuje za negativní, uvádí zpráva. „Na ekonomiku působí stále vysoká míra inflace a v mezinárodním měřítku restriktivní měnová politika,“ upozornil Wambach.

Pozitivně prezident institutu ZEW vidí skutečnost, že nebezpečí akutní krize na mezinárodních finančních trzích bylo podle všeho zažehnáno. Proti předchozímu měsíci se tak zlepšil výhled zisků bank a pojišťoven.

Německý ministr financí Christian Lindner v pondělí na jednání sdružení německých bank prohlásil, že po bankovních otřesech ve Spojených státech amerických a po krachu švýcarské banky Credit Suisse není důvod se v Německu obávat o finanční stabilitu. „Žádná bankovní krize se nekoná,“ řekl Lindner. „Naše banky mají silný kapitálový základ.“

Německá ekonomika se potýká s negativními důsledky války na Ukrajině. V loňském roce její růst podle spolkového statistického úřadu zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,6 procenta. Přední ekonomické instituty na začátku dubna odhadly, že země se letos vyhne hospodářské recesi a její ekonomika vykáže mírný růst, konkrétně o 0,3 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.