Inflace začátkem roku pravděpodobně klesne k 2% cíli, říká šéf měnové sekce ČNB

Ilustrační foto: Ina Lübeck Hertel z Pixabay

„Nejpravděpodobnější scénář je, že inflace se začátkem příštího roku sníží do blízkosti 2% cíle,“ řekl ředitel sekce měnové politiky ČNB Petr Král v pořadu 90’ České televize.

Jde o poměrně optimistické vyjádření. Většina analytiků věří, že tempo inflace bude klesat, zda tak rychle, ale bude záležet mimo jiné na cenách energií na podzim a během zimy.

Podle Krále není třeba nic měnit na nastavení současné politiky centrální banky. Nicméně každý scénář má svá rizika, upozornil. Proto ČNB monitoruje především vývoj v cenách energie, marží, inflačních očekávání a mezd.

„Dosažení jednociferné inflace, byť samozřejmě je to jenom technická hranice, je potvrzením toho, že minulé nastavení a dosavadní nastavení měnové politiky bylo adekvátní tomu, že jsme bojovali skutečně s neobvykle silnou směsí proinflačních faktorů,“ uvedla jménem Petra Krále ČNB na svém Twitteru.

Jarní prognóza podle něj předpokládala na podzim možné snižování úrokových sazeb. Nicméně nyní se chystá prognóza nová, kterou dostane bankovní rada jako podklad pro srpnové zasedání.