Indie varuje před cestováním do Kanady

Kanadská silnice. Foto: SH – rop

Indie vydala varování před cestami do Kanady. Informoval o tom web Financial Times. Tentokrát ale není vině covid, nýbrž ošklivá diplomatická roztržka.

Indive v úterý vyhostila vysokého kandského diplomata poté, co ze země javorovkého listu zazněla obvinění, že mohla být zapojena do zabití vůdce sikhských separatistů Hardeepa Singha Nijjarana předměstí Vancouveru.

Web agentury AP uvedl: „Indie, která obvinění odmítla jako absurdní, uvedla, že k vyhoštění došlo uprostřed „rostoucího znepokojení nad vměšováním kanadských diplomatů do našich vnitřních záležitostí a jejich zapojením do protiindických aktivit,“ uvádí se v prohlášení jejího ministerstva zahraničních věcí.“

Kanadského premiéra Justina Trudeao citovalo několik médií (např. CNN) v tom smyslu, že nehodlá provokovat. Jeho země prý jen uvádí informace tak, jak jim rozumí.

Vše se točí kole hnutí tzv. Sikhů , usilujících o nezávislost na Indii. V zemi je zakázáno a vláda obviňuje Kanadu, že jej podporuje.

Indické hnutí za nezávilost Sikhů proslulo krvavým ozbrojeným povstáním v 70. a 80. letech. Bylo soustředěno v severním státě Paňdžáb, kde Sikhové tvoří většinu, i když tvoří asi 1,7 % indické populace, připomněla AP.