Hospodářská komora žádá vládu o srozumitelné informace k plynu

Podnikatelé podle Hospodářské komory ČR potřebují, aby vláda Petra Fialy (ODS) srozumitelně a urychleně informovala o dopadech případného zastavení dodávek plynu z Ruska. Na včerejším jednání představenstva komory zaznělo, že hrozí zavírání podniků a velký nárůst nezaměstnanosti. Kvůli zdrženlivému postoji vlády svolá komora jednání reprezentantů podnikatelských a zaměstnavatelských organizací. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí komory Miroslav Diro. Rusko dnes zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Dodávky plynu do České republiky jsou stabilní, plynárenská soustava funguje bez omezení.

„Společné jednání bude svoláno s cílem předložit společné návrhy vůči vládě, oslovíme Svaz průmyslu a dopravy, Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Agrární komoru České republiky a další relevantní podnikatelské organizace,“ řekl Diro.

Ministerstvo průmyslu a obchodu včera informovalo, že při kritickém nedostatku plynu by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím. Existuje 10 takzvaných odběrových stupňů pro omezování spotřeby. V prvním stupni by se omezily dodávky zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo.

Vláda je podle předsednictva komory zdrženlivá, neuvědomuje si naléhavost situace a nereaguje na návrhy, které jí Hospodářská komora ČR před několika týdny adresovala. „Vláda nepřichází ani se svými návrhy na řešení této krize. Situace s rostoucími cenami plynu a rizikem, že české domácnosti a podniky budou odstřižené od dodávek plynu, je podle Hospodářské komory už neudržitelná, a proto je potřeba ji urychleně začít řešit,“ řekl mluvčí. Dodal, že továrny postrádají od vlády informace, na jejichž základě by se strategicky rozhodovaly.

Představenstvo považuje rovněž za nezbytné, aby kabinet zaujal jasné stanovisko k již zahájené transformaci českého teplárenství a energetiky, která měla být postavena mimo jiné na významně vyšším využívání plynu. Nezbytné je podle komory posílení energetické soběstačnosti Česka včetně zajištění cenově dostupných dodávek energií pro podnikatelský sektor.