Habeck žádá od OPEC dostatek levné ropy

Německý ministr hospodářství Robert Habeck dnes vyzval Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) ke zvýšení těžby. Během návštěvy Spojených arabských emirátů rovněž prohlásil, že země z oblasti Perského zálivu by se neměly snažit vydělávat na sankcích, které západní země uvalily na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

„Nežádám je, aby se k sankcím připojily. Ale žádám je, aby z evropských a amerických sankcí neprofitovaly,“ uvedl Habeck. Válka na Ukrajině vedla k růstu cen ropy kvůli obavám z přerušení dodávek suroviny z Ruska. K rychlejšímu zvyšování produkce s cílem omezit růst cen již členské země OPEC vyzvaly také například Spojené státy.

Členské země Evropské unie se za více než tři týdny od začátku ruské invaze shodly na čtyřech balících bezprecedentních sankcí, které tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku. Na podobě pátého balíku sankcí se dnes ministři zahraničí EU nedohodli; jeho rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu.

Dosavadní sankce EU vůči Rusku nezasáhly vývoz energetických zdrojů, z něhož má Moskva klíčové příjmy. Embargo na jejich dovoz prosazují zvláště pobaltské země či Polsko, několik zemí včetně Německa, Nizozemska nebo Maďarska však s ohledem na energetickou závislost na Rusku rázné kroky odmítá.

Rusko je největším dodavatelem zemního plynu do Německa a a Habeck již zahájil několik iniciativ ke snížení energetické závislosti na Rusku. Ministr nicméně upozorňuje, že Německo se nemůže odpojit od ruských energetických surovin odpojit naráz.