Globální zadlužení dosáhlo téměř 305 bilionů dolarů

Ilustrační obrázek: Gerd Altman z Pixabay

Celosvětové zadlužení se v letošním prvním čtvrtletí zvýšilo o 8,3 bilionu dolarů na 304,9 bilionu dolarů (zhruba 6,7 biliardy korun). Dostalo se tak na druhou nejvyšší čtvrtletní úroveň v historii. Vyplývá to podle agentury Reuters z nové studie Institutu pro mezinárodní finance (IIF).

„Globální dluh je nyní o 45 bilionů dolarů vyšší než před pandemií (covidu-19) a předpokládá se, že bude pokračovat v rychlém růstu,“ napsal institut ve své zprávě.

Poměr globálního dluhu k ročnímu výkonu světové ekonomiky se nyní pohybuje kolem 335 procent. Sestoupil tak z maxima v blízkosti 360 procent z roku 2021, zůstává však nad úrovní z doby před pandemií covidu-19.

Vládní rozpočty podle IIF zůstávají pod tlakem kvůli stárnutí populace a růstu výdajů na zdravotní péči. Institut rovněž předpověděl, že zvýšené geopolitické napětí povede k dalšímu růstu výdajů na obranu ve středně dlouhém období.

Zpráva rovněž ukázala, že zadlužení v rozvíjejících se ekonomikách v prvním čtvrtletí poprvé překonalo hranici 100 bilionů dolarů. Zadlužení rostlo nejvýrazněji v Číně, Mexiku, Brazílii, Indii a Turecku, napsala agentura Reuters.

Komentář SH:

Světový dluh je tedy vyšší, než veškerá nové vytvořená hodnota za tři roky. Tak dlouho pandemie netrvala. Nicméně, ve zprávě se píše o částkách v řádech, které si nikdo už nedokáže představit, snad kromě astronomů. Je celkem jisté, že jsou nesplatitelné. Peníze jako měřítko hodnoty se tak rovněž posouvají do kategorie fantasy.