Globální dluh loni poprvé od roku 2015 klesl

Zotavení globální ekonomiky po pandemii a následná inflace loni způsobily první roční pokles světového dluhu v dolarovém vyjádření od roku 2015. Nominální hodnota globálního dluhu se snížila přibližně o 4 biliony dolarů (89,2 biliony Kč) na 299 bilionů dolarů. Vrátila se tak zpět pod hranici 300 bil. USD, kterou překonala v roce 2021. Vyplývá to ze zprávy Institutu pro mezinárodní finance (IIF), jehož členy je více než 400 bank a finančních institucí po celém světě.

Ilustrační foto: Pixabay

Vzhledem k růstu nákladů na půjčky, zvláště v rozvíjejících se zemích, pokles způsobily výhradně bohatší vyspělé země. Jejich dluh se snížil na 200 bil. USD z 206 bil. USD o rok dříve. Naopak dluh rozvojových zemí vzrostl na rekordních 98 bilionů dolarů. Z jednotlivých zemí nejvyšší růst zaznamenaly Rusko, Singapur, Indie, Mexiko a Vietnam, napsala agentura Reuters.

Poměr globálního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) se snížil o více než 12 procentních bodů na 338 procent HDP. Zaznamenal tak druhý roční pokles za sebou. V rozvinutých ekonomikách se zadlužení snížilo o 20 procentních bodů na 390 procent HDP. V rozvojových zemích naopak tento poměr o dva procentní body vzrostl a dostal se na 250 procent HDP. Výši zadlužení snižují silnější ekonomická aktivita a vyšší inflace.