Francouzský ministr předpovídá návrat vyspělých zemí včetně Německa k jádru

Francouzský ministr financí, hospodářství a průmyslu Bruno Le Maire očekává, že všechny velké průmyslové země včetně Německa se v budoucnosti vrátí k jaderné energii. Ministr to podle agentury DPA řekl během návštěvy francouzské jaderné elektrárny Penly.

„Neexistuje žádná velká průmyslová země bez jaderné energie,“ prohlásil Le Maire. „Všechny velké průmyslové země na světě, všechny velké průmyslové země v Evropě, včetně těch, které si zvolily jinou cestu, se dříve či později k jaderné energii vrátí.“

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud se podle ministra země dostanou před volbu, zda se mají vzdát svého průmyslu, nebo obnovit jadernou energetiku, vyberou si druhou možnost. „Je to otázka let, nestane se to hned. Jsem však přesvědčený o tom, že jakákoliv velká průmyslová země se k jaderné energii vrátí, protože je to podmínka k udržení jejího průmyslu,“ prohlásil Le Maire.

Ministr se již dříve ohradil vůči kritice toho, že Francie nadále lpí na jaderné energetice. Tato kritika podle DPA přichází zejména z Německa. „Neměli bychom se stydět za to, že jsme velkou jadernou zemí,“ řekl Le Maire zaměstnancům elektrárny Penly. Řekl, že jaderná energie představuje správnou cestu také z hlediska ochrany klimatu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron letos v únoru ohlásil „obrození“ francouzské jaderné energetiky. Potvrdil, že Francie v nadcházejících desetiletích postaví nejméně šest nových jaderných reaktorů a že chce prodloužit životnost starších jaderných elektráren ze současných 40 na 50 let a více, pokud to bude bezpečné.

Německo se v roce 2011 po neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodlo jadernou energetiku opustit. Na konci loňského roku ukončilo provoz jaderných elektráren Brokdorf ve Šlesvicku-Holštýnsku, Grohnde v Dolním Sasku a Gundremmingen C v Bavorsku.

Tři zbývající jaderné elektrárny mělo Německo podle původních plánů odstavit do konce letošního roku. Na podzim se však Berlín rozhodl prodloužit kvůli energetické krizi jejich provoz až do 15. dubna příštího roku.

Česká vláda nyní připravuje stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, projekt by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii. Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách.