Francouzská EdF skončila na burze, jediným akcionářem je stát

Ilustrační foto: Pixabay

Na pařížské burze včera oficiálně skončilo obchodování s akciemi francouzské elektrárenské společnosti EdF. Všechny její akcie vlastní francouzský stát, napsalo ministerstvo financí a hospodářství. Odkup akcií menšinových akcionářů, který začal v listopadu loňského roku, stál zhruba 10 miliard eur (240 miliard korun), napsala agentura AFP.

Francouzské ministerstvo oznámilo, že francouzský stát „v současnosti drží veškerý kapitál a všechna hlasovací práva v EDF“.

Když stát loni začal s výkupem akcií menšinových akcionářů, měl už ve firmě podíl 84 procenta. Cenu 12 eur za jednu akcii, kterou stát nabízel, mnoho akcionářů považovalo za nízkou, a proto se obrátili na soudy. To celou operaci zpomalilo. Podle tisku výkup akcií stál francouzský stát 9,7 miliardy eur.

Komentář SH:

Rozhodnutí francouzské vlády zestátnit EdF může být bráno z různých úhlů pohledu. Třeba že se ztracená vláda věcí energetických navrací zpět do rukou francouzského lidu. Nebo že to urychlí a pojistí plán rozvoje jaderné energetiky, k čemuž EU zaujímá stále velmi rozpačité stanovisko. Čímž se ovšem jinými slovy myslí totéž. Anebo, že ta firma je předlužená a tomu je třeba udělat přítrž. Rozhodně svou akci označila jako vládní prioritu a jako takovou ji také uskutečnila během několika měsíců. U nás stát plánuje s ČEZ něco podobného, ale namísto výkupu akcií vymyslel jakési dělení společnosti a fifikundaci na vytěsnění nestátních akcionářů. Začínám věřit tomu, že Francie postaví svých plánovaných 6 jaderných elektráren dříve, než my ten jeden blok v Dukovanech.

„Obnova kontroly nad celým kapitálem naší elektrárenské společnosti byla vládní prioritou,“ řekl ministr financí a hospodářství Bruno Le Maire. Podle vlády prezidenta Emmanuela Macrona by to mělo ulehčit rozhodování ve firmě, například ohledně výstavby nových jaderných reaktorů.

Podle francouzského tisku však budoucnost EdF zůstává nejistá i poté, co se jejím jediným vlastníkem stal stát. Důvodem je především vysoké zadlužení společnosti. Čistý dluh společnost loni vzrostl na 64,5 mld. EUR ze 43 mld. EUR v roce předchozím. EdF také čekají rozsáhlé investice nejen do jaderných elektráren, ale také do obnovitelných zdrojů. To, že jediným vlastníkem společnosti je stát, by však mohlo zlepšit hodnocení firmy u ratingových agentur, a tudíž i snížit náklady na její financování na úvěrovém a kapitálovém trhu.