Francie zvažuje zastavení vývozu elektřiny do Itálie

Francie by mohla na dva roky přerušit vývoz elektřiny do Itálie, protože se potýká s poklesem produkce ve svých jaderných elektrárnách. Informovala o tom agentura Bloomberg. Dodávky z Francie se na italské spotřebě elektřiny podílejí zhruba 5 procenty.

Mluvčí italského ministerstva energetiky podle agentury Bloomberg prohlásila, že Itálie již pracuje na plánech na vykompenzování jakéhokoliv omezení dodávek poté, co obdržela od francouzské elektrárenské společnosti EDF písemnou zprávu o možném zastavení vývozu. Potvrdila tak dřívější zprávu listu La Repubblica. Mluvčí EDF nicméně tuto zprávu popřel s tím, že firma žádný dopis italským úřadům neposlala. Francouzské ministerstvo financí se odmítlo vyjádřit.

Ilustrační foto od analogicus z Pixabay

Předpokládá se, že produkce jaderných elektráren EDF kvůli problémům s údržbou klesne na nejnižší úroveň za více než tři desetiletí, takže se Francie změní z tradičního čistého vývozce elektřiny v čistého dovozce. Pokles produkce elektřiny ve Francii prohlubuje energetickou krizi v Evropě, za kterou stojí omezování dodávek plynu z Ruska, píše Bloomberg.

Energetické problémy jsou testem solidarity mezi členskými zeměmi Evropské unie. Možné přerušení francouzských dodávek elektřiny do Itálie naznačuje, že v případě prohloubení energetické krize by mohly převážit národní zájmy, upozorňuje Bloomberg.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Komentář SH:

Provozní potíže francouzských jaderných elektráren nemají s ruským plynem nic společného. Jde o to, že polovina z nich měla být odstavena do roku 2035 a teprve letos v červenci Evropský parlament rozhodl, že elektřina se v EU bude smět z jádra ještě vyrábět. Itálie je čistým dovozcem elektřiny a Bloomberg velice správně upozorňuje, že zastavení exportu energie z Francie do Itálie by mohlo být jedním z „celoevropských řešení“ energetických potíží bujících v EU. To naštěstí český ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela je si skálopevně jist, že Německo omezí vlastní průmysl, aby mohlo dodávat svůj plyn do Česka, kdyby bylo zle. Faktem zůstává, že ani po prudkém ochlazení o tomto víkendu Pražská teplárenská nezačala topit.