Finsko a Švédsko uvolní přísné prohibiční zákony

Foto: Jonas Jacobsson na Unsplash

Finsko a Švédsko zřejmě uvolní „prohibici“. Švédská vláda chce umožnit „farmářský“ prodej piv a Finsko dovolit i silnější nápoje v supermarketech. Upozornila na to BBC.

Severské země jsou vyhlášené striktní regulací prodeje alkoholu a také jeho vysokými cenami. Nazývání úpravy prohibicí je trochu nadsázkou, protože žádné zákony fakticky pití alkoholu nezakazují. Jejich prodej je ale omezený, částečně v ní funguje státní monopol a regulace nabývá často paradoxních forem. Například ve finském baru můžete za alkoholické nápoje platit pouze kartou vydanou v zahraničí.

Už delší dobu se hovoří o uvolnění, a to třeba, pokud jde o ony platby kartou, nebo o to, že dnes si ve finské hospodě smíte odnést jen jeden nápoj. V minulosti se hovořilo i o delších otevíracích dobách a uvolnění pro festivaly.

Podle aktuální zprávy BBC má dojít aktuálně na dvě změny. Ve Švédsku budou moci kromě státního monopolu prodávat pivo také rovnou jeho výrobci. Zřejmě tedy přímo v pivovarech, možná na tržištích… hovoří se totiž o „farmářském“ prodeji. Přičemž se zvažuje stejné uvolnění i pro víno, jablečný mošt (cider) a lihoviny.

Ve Finsku se uvolní limit, podle něhož supermarkety mohou nabízet jen nápoje s obsahem alkoholu do 5,5 % (kam by se ovšem drtivá většina českých piv vešla, víno už samozřejmě ne, o lihovinách nemluvě). Nově má jít o 8 %. Tuto úpravu už schválil parlament. Hovoří se přitom o prodeji kvašených nápojů, jako je pivo, víno a cider. Na destilované nápoje se ale nový zákon nevztahuje, uvedla BBC.

Striktní regulace prodeje alkoholu speciálně ve Švédsku podle médií vznikla jako reakce na 19. století, kdy jeho konzumace překročila únosnou mez a národ se podle mnohých doslova málem upil. Obě uvolnění podle britského veřejnoprávního serveru ale bude muset ještě posvětit Evropská komise. Možná se jí nemusí líbit, že Finové vynechali z uvolnění lihoviny.