Euro je nejlevnější za posledních 15 let

Ilustrační foto: AllClear55 z Pixabay

Koruna včera vylepšila své téměř patnáctileté maximum vůči euru a poprvé od léta 2008 uzavřela pod hranicí 23,30 Kč/EUR. České měně se dařilo i ve vztahu k dolaru, ke kterému uzavřela obchodování s nejsilnějším kurzem od června 2021. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Dnes kolem 17:00 se koruna obchodovala v kurzu 23,26 Kč/EUR. V porovnání se středečním závěrem si polepšila o osm haléřů. Dosáhla tak zatím svého nejlepšího výsledku od 21. července 2008, kdy se dostala až na 22,97 Kč/EUR.

K dolaru koruna od středečního podvečera posílila o 20 haléřů na 21,06 Kč/USD. „Dolar je tak pro nás nejlevnější za poslední téměř dva roky,“ shrnul výsledek ekonom Jan Vejmělek z Komerční banky.

Koruně dnes k růstu podle Vejmělka pomohlo zpevňování eura vůči dolaru. Povzbudily ji ale i rozhovory členů bankovní rady České národní banky (ČNB) Jana Kubíčka a Jana Procházky. „Oba zdůrazňovali proinflační rizika spojená zejména s napjatým trhem práce generujícím rychlý růst mezd a uvolněnou fiskální politiku, respektive hluboké schodky státního rozpočtu jako významný zdroj emise peněz,“ řekl Vejmělek.

Naopak na zveřejněné údaje o březnové inflaci finanční trhy nijak výrazně nereagovaly. Spotřebitelské ceny v Česku stouply v březnu meziročně o 15 procent, tempo růstu zvolnilo z únorových 16,7 procenta. Inflace je tak nejnižší od loňského dubna, informoval dnes Český statistický úřad.

„Na korunu působí kombinace dvou faktorů, které by každý sám o sobě neměl moc velký vliv, ale jejich souhra je drtivá. Zaprvé vysoké korunové úrokové sazby nabízejí vysoké úrokové zhodnocení. A současně existuje jen velmi omezené kurzové riziko, protože je známo, že ČNB by začala intervenovat na podporu koruny nejspíš někde kolem 24,50 až 24,70 CZK/EUR. To znamená maximální kurzové riziko asi 5 %, ale jistý úrokový zisk 7 procent. Neboli investor do korunových depozit má naprosto jistý zisk minimálně 2 %, ale spíš mnohem víc. Kde máme dnes zisk jistý a ztrátu vyloučenou? A to je důvod, proč koruna zatím sílí,“ vysvětlila Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance. „

Že je koruna měnou silně inflační zahraničního, třeba eurového investora vůbec nezajímá. „Pokud ví, že dostane nabeton zisk z pohledu jeho domácích eur, je mu úplně jedno, že za koruny by si v ČR koupil méně a méně,“ dodává Šichtařová.