Ekonomika USA roste, firmy shánějí 9,8 milionu zaměstnanců

Ekonomika Spojených států amerických v prvním čtvrtletí vzrostla v ročním přepočtu o 6,4 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu, které tak potvrdilo svůj předběžný odhad. Výsledek se shoduje i s očekáváním analytiků. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v celoročním přepočtu o 4,3 procenta.

Za zrychlením růstu v prvním čtvrtletí je masivní fiskální podpora, kterou ekonomice poskytla vláda, uvedla agentura Reuters. Federální rezervní banka (Fed) v Atlantě uvádí, že ve druhém čtvrtletí by hospodářský růst mohl dosáhnout i 10 procent.

Ministerstvo práce dnes v samostatné zprávě uvedlo, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden klesl o 7000 na 411 000, čekalo se ale, že jich přibude jen 380 000. Nad hranicí 400 000 se počty žádostí o podporu drží už druhý týden po sobě. V předchozím týdnu se počet žádostí zvýšil poprvé od konce dubna. Údaj za předchozí týden byl navíc upraven směrem nahoru, a to o 6000 na 418 000.

S tím, jak odeznívá pandemie, ruší americké státy a města další obchodní omezení. Například Kalifornie se znovu plně otevřela 15. června a ekonomika roste, protože spotřebitelé cestují, více se stravují venku a navštěvují kina a zábavní parky. Některé firmy také těžce shánějí zaměstnance. Podle Reuters je aktuálně na trhu 9,8 milionu pracovních nabídek, což je rekord. Některým rodičům brání v možnosti pracovat nedostatečně zajištěná péče o děti, někteří analytici se domnívají, že lidé nejsou k práci dostatečně motivování kvůli přetrvávající masivní státní podpoře v nezaměstnanosti.

Proti covidu-19 je v zemi už naočkováno nejméně 150 milionů lidí. Počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti jsou ale stále vysoko nad úrovní, která byla obvyklá před vypuknutím pandemie. V měsících před koronavirovou krizí jich týdně přibývalo zhruba 200 tisíc.