Ekonomická nálada v EU je za květen blízko maxima z konce roku 2017

Ekonomická nálada v Evropské unii se v květnu opět zlepšila, její hlavní ukazatel vystoupil na 113,9 bodu z dubnové hodnoty 109,9 bodu. Oznámila to dnes Evropská komise (EK). Index je výrazně nad svým dlouhodobým průměrem a nachází se blízko maxima z prosince 2017. Za eurozónu pak ukazatel vystoupil na 114,5 z dubnové hodnoty 110,5 bodu. V České republice index rovněž vzrostl, je ale výrazně pod hodnotou za celou unii.

Index nálady za eurozónu překonal odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti čekali, že ukazatel vystoupí na 112,1 bodu.

Komentář SH:

Roste nálada, roste světový obchod, u nás i platy a ceny. Jeden by řekl, že ekonomika jako celek žádnou mohutnou záchranu nepotřebuje. Když se odstraní restrikce a regulace, rychle se zmátoří sama. Netřeba ji zadlužovat nějakými Fondy obnovy. Nebo aspoň ne tak moc.

K růstu nálady v EU vedla především zlepšená situace v dominantním sektoru služeb, na který citelně dolehla pandemie a s ní související omezení. Situace se ale zlepšila i ve všech dalších sledovaných sektorech, což je průmysl, maloobchod a stavebnictví, a rovněž mezi spotřebiteli. Indikátor se citelně zlepšil ve všech šesti největších ekonomikách, nejvíce pak v Itálii. Následuje Polsko, Francie, Nizozemsko, Německo a poslední z této šestice Španělsko.
Komise uvedla, že výrazně vzrostl také ukazatel očekávaného vývoje zaměstnanosti. Ten vystoupil v EU na 110,3 ze 107,9 bodu a v eurozóně na 110,1 z dubnové hodnoty 107,2 bodu. I v tomto případě jsou oba ukazatele nad svým dlouhodobým průměrem.