EK: do roku 2040 snižme emise o 90 %. Podle CNN ale ustoupila zemědělcům

Foto od krakenimages on Unsplash

Snížit emise uhlíku do roku 2040 o 90 % doporučila dle očekávání dnes Evropská komise. Informují o tom světová média. Například CNN ovšem ve své zprávě hned vyjádřila pochybnosti, zda se to může podařit.

Snížení se má podařit oproti roku 1990. Oproti původním záměrů se mají zmírnit formulace ohledně jiných plnyů než CO2. Tedy zřejmě i metanu, který je pro klima možná stejně klíčový jako emise uhlíku. Do legislativních návrhů by doporučení měla přetavit až EK v budoucím složení.

Americká CNN těsně po oznámení této zprávy položila otázku, zda Evropa skutečně může tohot cíle dosáhnout. Připomněla hned v úvodu probíhající prostesty farmářů po velké části Evropy, které souvisejí i se silnou regulací vyplývající právě z boje za klima.

CNN uvádí, že má k dispozici původní návrh, kde byly samostatné cíle pro zemědělský sektor. Ale ty vypadly zřejmě právě kvůli protestům. „Dřívější návrh požadoval 30% snížení emisí skleníkových plynů ze zemědělství ve srovnání s úrovněmi z roku 2015,“ napsal web cnn.com.

Rovněž připomíná, že řadu zemí čekají volby a ty mohou zcela změnit naladění v evropských orgánech, v nichž dříve posílili zelení. „Očekává se, že konzervativní a krajně pravicové strany získají mnoho z těchto ztracených křesel, což ohrozí ambicióznější cíle EU v oblasti klimatu,“ uvedl. A připomíná, že například lidovci se staví za zemědělce.

Jisté je, že podle řady analýz většina velkých producentů světa ke kliamtickým cílům nesměřuje. Týká se to hlavně těch mimo Evropu, ale ani starém kontinentu se nedaří všem. K největším zěnčišťovatelům patří teřba Německo, které se přitom tváří jako lídr ozelenění.