EGAP finančně posílí kvůli pojištění vývozů na Ukrajinu

Ilustrační foto: Marcin z Pixabay

Vláda rozhodla o kapitálovém posílení státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) kvůli pojištění vývozních úvěrových rizik na Ukrajinu. Z vlastních prostředků dá EGAP sto milionů korun, dalších 239 mil. Kč uvolnil kabinet ze státního rozpočtu. Peníze by měly podpořit české exportéry při prosazování se na Ukrajině, uvedli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Podle Fialy je Česko společně s Velkou Británií a Polskem mezi prvními zeměmi v Evropě, které se snaží pomoci vývozcům zachovat obchodní vztahy s Ukrajinou, která od loňského února čelí ruské agresi. „Tato podpora je velkou výhodou pro naše firmy a bude mít pozitivní dopad na českou ekonomiku, tvorbu pracovních míst, zachování a rozvoj vybraných průmyslových odvětví a exportně orientovaných podniků. Fond Ukrajina tak pomůže českým firmám i v následné rekonstrukci zničené infrastruktury po skončení konfliktu,“ sdělil premiér ČTK.

Síkela na tiskové konferenci po jednání kabinetu řekl, že Česko nechtělo přijít o dobrou pozici, kterou si na Ukrajině svou podporou od začátku ruské agrese vybudovalo. Pojištění vývozu prostřednictvím EGAP podle něj pomůže českým vývozcům posílit pozici na ukrajinském trhu a vytvoří perspektivu nových obchodních příležitostí do budoucna.

„Fond Ukrajina umožní EGAPu podpořit české firmy na Ukrajině, podobně jako to dělá Velká Británie nebo Polsko. Dnešním dnem se vracíme na Ukrajinu,“ sdělil ČTK generální ředitel EGAP David Havlíček.

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) s počátkem ruské invaze pojišťování vývozu českých firem na Ukrajinu zastavila, její míra angažovanosti tam byla 700 milionů korun a tvořila méně než jedno procento z celkové angažovanosti podniku. Na podporu firem zasažených konfliktem na Ukrajině počítá záruční program EGAP Plus s krytím úvěrů do výše 6,25 miliardy korun. Pojišťování vývozu EGAP zastavila i do Ruska a Běloruska.

EGAP pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic, a to především do zemí s vyšším rizikem nezaplacení na straně kupujících. Vznikla v roce 1992, spadá pod ministerstvo financí. Vláda na konci roku 2019 schválila, že se EGAP stane jediným akcionářem České exportní banky.