ECB: Zdražování energie a výpadky v zásobování napřesrok asi poleví

Evropská centrální banka (ECB) má důvody předpokládat, že růst cen energií a výpadky v dodavatelských řetězcích, které tlačí vzhůru inflaci v eurozóně, v příštím roce poleví. Nelze však vyloučit, že inflace překročí prognózy ECB. Při vystoupení před výborem Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti to řekla prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Šéfka centrální banky potvrdila oficiální názor ECB, že inflace v eurozóně se v příštím roce vrátí pod dvě procenta. Dala nicméně najevo, že registruje rostoucí obavy z toho, že vyšší inflace by se mohla udržet i delší dobu.

„Inflace by mohla být slabší, než se předpokládá, pokud ekonomickou aktivitu ovlivní obnovené zpřísňování (koronavirových) restrikcí. Zároveň však existují faktory, které by mohly vést k silnějším cenovým tlakům, než teď očekáváme,“ prohlásila šéfka ECB. „Zatím však vidíme pouze omezené známky této hrozby,“ citovala Lagardeovou agentura  Reuters.
ECB nyní předpokládá, že inflace v eurozóně v letošním roce dosáhne 2,2 procenta. Na příští rok pak očekává zpomalení na 1,7 % a v dalším roce na 1,5 procenta. V srpnu se spotřebitelské ceny v eurozóně meziročně zvýšily o 3 procenta. Za zrychlováním růstu cen stojí zejména vyšší náklady na energii. Jedním z důvodů je ale také růst cen průmyslového zboží a potravin, což částečně odráží potíže v dodavatelských řetězcích.

Minulý týden Lagardeová v rozhovoru se CNBC řekla, že dopad vysokých cen energií na evropskou ekonomiku může mít delší trvání než výpadky dodavatelských řetězců.

Komentář SH:

Co nám šéfka ECB sděluje? Zopakujte stručně, vlastními slovy…