ECB: hodnota Bitcoinu je nulová, nehodí se na platby ani investice

Kryptoměn je obrovské množství, většinu trhu ale tvoří Bitcoin a Ethereum. Foto: WorldSpectrum na Pixabay

Nové šaty nahého císaře. Těmito slovy komentují odborníci Evropské centrální banky na jejím blogu nově schválené ETF fondy na Bitcoin. Kryptoměny leží této měnové instituci v žaludku dlouhodobě. Vzhledem k tomu, kolik lidí do nich investovalo, a jak jejich kurzy létají nahotu ale i dolů, se však nelze až tak moc divit.

„Bitcoin nesplnil slib, že bude globální decentralizovanou digitální měnou a stále se jen stěží používá pro legitimní převody. Poslední schválení ETF nic nemění na skutečnosti, že bitcoiny nejsou vhodné jako platební prostředek ani jako investice,“ napsali na webu ECB (na jejích oficiálních stránkách) generální ředitel pro tržní infrastrukturu a platby Ulrich Bindseil a poradce pro infrastrukturu trhu a platby Jürgen Schaaf.

Záminkou nebo aktualizačním momentem pro napsání blogu bylo zřejmě schválení tzv. ETF fondu na Bitcoin americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Možná ale také prudký nárůst kurzu této kryptoměny.

„Pro začátečníky formální schválení potvrzuje, že bitcoinové investice jsou bezpečné a předchozí rally je důkazem nezastavitelného triumfu. Nesouhlasíme s oběma tvrzeními a opakujeme, že reálná hodnota Bitcoinu je stále nulová. Pro společnost je obnovený cyklus boom-propad hroznou perspektivou. A vedlejší škody budou obrovské, včetně škod na životním prostředí a konečného přerozdělení bohatství na úkor těch méně sofistikovaných,“ uvádějí autoři.

ECB i americký Fed se dlouhodobě snaží najít nějaká pravidla, která by svět kryptoměn podřídila alespoň nějaké regulaci. Evropská centrální banka pak před jejich používáním opakovaně varuje. Zároveň tvrdí, že jsou ideálním prostředkem pro převádění peněz z trestné činnosti. Vedle toho pak chystá vlastní digitální euro.

„Dnes jsou bitcoinové transakce stále nepohodlné, pomalé a nákladné. Mimo darknet, skrytou část internetu využívanou k trestné činnosti, se k platbám téměř vůbec nepoužívá,“ tvrdí autoři. Kryptoměny se staly v uplynulých letech oblíbeným aktivem zejména pro mladší, spekulativní investory. Vznikla i řada derivátů, navázaných na jeho hodnotu. V roce 2022 však zaznamenal razantní propad, téměř o ¾ své hodnoty. Nyní se znovu přibližuje ke svým maximům, v přepočtu na je aktuálně na kurzu 1,445 milionu korun.