Důvěra v ekonomiku se lepší u nás i v Německu

Foto: Karsten Winegeart na Unsplash

Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se v říjnu zvýšil o 3,6 bodu ve srovnání se zářím na hodnotu 92,8, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 3,4 bodu na hodnotu 92,8 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 4,4 bodu na hodnotu 92,7. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Důvěra mezi podnikateli v říjnu se zvýšila vlivem výrazného růstu v odvětví průmyslu (+8,9 bodu). V ostatních odvětvích důvěra v ekonomiku poklesla, konkrétně ve vybraných službách o 1,3 bodu, v obchodě o 1,1 bodu a ve stavebnictví o 0,6 bodu.

„Říjnová důvěra mezi podnikateli byla opět výrazně ovlivněna vývojem ekonomického sentimentu v automobilovém průmyslu. Podle odpovědí podnikatelů v automotive se zdá, že nepříznivá situace v souvislosti s výpadky v dodavatelských řetězcích, která v září způsobila výrazný pokles očekáváné výrobní činnosti, se stabilizovala rychleji, než podniky původně očekávaly,“ říká Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se zvýšila. Počet respondentů očekávajících zhoršení celkové ekonomické situace v Česku v následujících dvanácti měsících se v říjnu meziměsíčně snížilPočet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci zůstal přibližně stejný, snížil se ale počet respondentů očekávajících její zhoršení v příštích dvanácti měsících. Podíl respondentů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se ve srovnání se zářím mírně snížil.

„Po dvouměsíčním poklesu se indikátor důvěry spotřebitelů v říjnu vrátil na úroveň z července letošního roku. Ke zvýšení důvěry přispěla většina sledovaných ukazatelů, nejvíce meziměsíční snížení obav spotřebitelů z dalšího zhoršování celkové ekonomické situace v Česku,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Vývoj tohoto indikátoru ekonomického sentimentu je letos značně volatilní – v září se například dostal na nejnižší úroveň od března 2021. Bylo by tedy předčasné interpretovat říjnové zvýšení jako zásadní obrat v důvěře v naši ekonomickou budoucnost,“ varuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic. „Tvrdá data totiž zatím optimismem nehýří. Podle zpřesněného odhadu hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí 2023 mezičtvrtletně stagnoval a meziročně klesl o 0,6 procenta. Očekávání pro třetí čtvrtletí z toho trendu nijak nevybočuje. Pokud jde o celý rok, tak například Mezinárodní měnový fond očekává v letošním roce růst HDP České republiky o 0,2 % a příští rok má podle jeho prognóz tempo růstu zrychlit na 2,3 procenta.“

Indikátor důvěry podnikatelů v ekonomiku v říjnu rostl zejména díky růstu optimismu v automobilovém průmyslu. Ten je ostatně také jediný, který táhne vývoj průmyslové výroby. Ostatní sektory jsou na tom o poznání hůře. „Automobilky – a na ně navázání dodavatelé – těží stále z nahromaděné odložené poptávky a drží tak český průmysl nad vodou. Nicméně zde je velké varování v situaci německých automobilek, které jsou jako celá německá ekonomika ve velkých problémech. Německá vláda ve svých prognózách už pro letošní rok nepočítá s hospodářským růstem – naopak čeká propad hrubého domácího produktu o 0,4 procenta,“ říká Kymlička.

Německý respektovaný institut Ifo dnes vydal zprávu o důvěře v ekonomiku v Německu. Tamní ekonomika je hlavním obchodním partnerem ČR.

Hodnota indexu Ifo vzrostla na 86,9 bodu ze zářijových 85,8 bodu. Institut uvedl, že pesimismus podnikatelů slábne a že na obzoru vidí záblesk zlepšení hospodářské situace.

„Podnikatelé jsou o něco spokojenější se současnými obchody a manažeři jsou zároveň méně pesimističtí ve výhledu pro nadcházející měsíce,“ napsal institut Ifo. „Německé hospodářství vidí na obzoru záblesk naděje.“

Index podnikatelské nálady klesal od května a podle zpřesněné bilance se pokles zastavil v srpnu, v září pak s hodnotou 85,8 bodu stagnoval. Nyní se vrátil na úroveň z loňského listopadu.

Ve zpracovatelském průmyslu se index podnikatelské nálady mírně zlepšil. „Stalo se tak díky méně skeptickým očekáváním podnikatelů. Současnou situaci ale naopak hodnotili hůře, situace se zakázkami zůstává složitá,“ vysvětluje Ifo.

V sektoru služeb se nálada zlepšila výrazně. Podnikatelé byli výrazněji spokojeni se současnými obchody. „Zlepšila se i očekávání, ačkoli pochybnosti nadále zůstávají,“ poznamenal institut.

V obchodě se index podnikatelské nálady naopak snížil, protože firmy zhoršily své hodnocení aktuální situace a byly také pesimističtější ohledně nadcházejících měsíců. Ve stavebnictví se ukazatel podnikatelské nálady mírně zlepšil. „I když se index mírně zlepšil, výhled na příští měsíce zůstává pesimistický,“ píše Ifo.

Německo, které se potýká s negativními dopady války na Ukrajině, se začátkem letošního roku dostalo do technické recese. Ta se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Podle Spolkového statistického úřadu se ekonomika ve druhém čtvrtletí stabilizovala, neboť hrubý domácí produkt (HDP) zůstal proti předchozím třem měsícům beze změny.

Na celý letošní rok pak německá vláda čeká propad hrubého domácího produktu o 0,4 procenta. Na této hodnotě se shodují i přední německé ekonomické instituty.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem.