Důvěra investorů v německou ekonomiku se prudce zhoršila

Ilustrační foto: Khusen Rustamov z Pixabay

Důvěra investorů v německou ekonomiku v srpnu klesla nejvíce za dva roky. Německý ekonomický institutu ZEW dnes oznámil, že jeho index důvěry se propadl na 19,2 bodu ze 41,8 bodu v červenci. Naposledy se hodnota indexu snížila podobně výrazně v červenci 2022. Výsledky jsou mnohem horší než odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali pokles indexu pouze na 32 body. Nespokojenost s nejnovějšími údaji vyjádřil německý ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck.

„Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. V aktuálním průzkumu pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky,“ řekl prezident ZEW Achim Wambach. Upozornil, že výrazně se zhoršují také ekonomická očekávání pro eurozónu, Spojené státy americké i pro Čínu, což má negativní dopady hlavně na německá odvětví vysoce závislá na vývozu.

Podle Wambacha je také pravděpodobné, že ekonomická očekávání jsou stále ovlivněna vysokou nejistotou způsobenou nejednoznačnou měnovou politikou, neuspokojivými ekonomickými údaji z USA a rostoucími obavami z eskalace konfliktu na Blízkém východě.

Zhoršilo se také hodnocení současné hospodářské situace v Německu. Tento dílčí index klesl o 8,4 bodu na minus 77,3 bodu.

„Hospodářská krize se stále více usazuje na úrovni stagnace, která nikoho nemůže uspokojit,“ řekl Habeck. „Dosud přijatá opatření nestačí k překonání vysokých úrokových sazeb, nedostatečné poptávky ze zahraničí a strukturálních problémů, které v Německu máme,“ řekl. Je třeba rychle převést do praxe vládní růstový balíček. Ten podle Habecka reaguje na „obavy, přání a stížnosti německé ekonomiky“ a podle ministra bude mít žádoucí efekt.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesla o 0,1 procenta po růstu o 0,2 procenta v prvním čtvrtletí.