Drzost podvodníků roste. Vydávají se za centrální banku

Fotka: Pexels z Pixabay

Podvodníci, kteří se snaží vylákat z lidí citlivé údaje, aby je připravili o peníze, se nově začali vydávat za pracovníky České národní banky (ČNB). Ta o tom informovala na svém webu.

Podovdníci například volají s údajným podezřením na zneužití účtu či karty a tvrdí, že reprezentují ČNB. „…snaží se své vytipované oběti přesvědčit o údajném zneužití jejich peněz a vylákat z nich citlivé údaje. Zaměstnanci ČNB nikoho v souvislosti s údajnými podvody nikdy nekontaktují!,“ zdůrazňuje banka.

„Pokud vás bude kontaktovat volající, který se představí jako zaměstnanec ČNB a bude po vás v souvislosti s údajným zneužitím peněz na vašem bankovním účtu chtít, abyste mu sdělili své osobní či jiné citlivé údaje (např. přihlašovací jméno do internetového bankovnictví) nebo si do počítače nebo telefonu nainstalovali jím doporučený software, nereagujte a zavěste!,“ dodává.

Na stránce je také část nahrávky takového hovoru, na nahrávka s upraveným videeem je i na Facebooku ČNB https://www.facebook.com/reel/1012185566643859.