Dřevěných pelet se loni v ČR vyrobilo rekordní množství

Objem výroby dřevěných pelet v Česku loni meziročně stoupl o 40 tis. tun na rekordních 526 tis. tun. Toto množství by stačilo k vytápění asi 130 tisíc domácností. Výrobci loni zaznamenali zvýšenou poptávku po peletách, a to především v reakci na aktuální situaci na trhu s elektřinou a plynem. ČTK to řekl předseda oborového Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Například v porovnání měsíců května 2021 a října 2021 zaznamenali výrobci dřevních pelet nárůst nových objednávek spotřebitelů o 60 procent. Podle klastru nejde přitom jen o reakci na nadcházející zimní období. Motivem je především aktuální situace na trhu cen elektřiny a plynu. Domácnosti dávají stále častěji přednost spalování ekologického dřeva a pelet místo elektřiny, plynu nebo uhlí. Dřevní paliva jsou na rozdíl od elektřiny a plynu v poslední době cenově mnohem stabilnější.

Přechod na ekologická paliva, jako je například dřevo a dřevní pelety nebo brikety, podle Stupavského přinášejí alespoň základní jistoty pro budoucí vývoj na trzích s energiemi. Dřeva je dostatek a jde o lokální surovinu, proto nehrozí tak zásadní cenové výkyvy jako u elektřiny nebo plynu.

Dlouhodobě nejlevnější je v Česku vytápění kusovým dřevem, jehož cenu ještě srazila kůrovcová kalamita. Aktuálně lze pořídit nařezané palivové dřevo za 1200 až 1600 Kč za rovnaný metr, to znamená, že zákazník zaplatí v průměrném rodinném domě 20 000 až 26 000 Kč za topnou sezonu, odhaduje Stupavský.

Dřevo by podle něj v následujících letech razantně zdražovat nemělo. „Díky dostatečným zásobám a tak trochu i kůrovci se Česko stává pilařskou velmocí, skokově se navýšily kapacity domácích pil, a to pomáhá stabilizovat a současně zlevňovat veškerý dřevní sortiment,“ řekl.

Další alternativou jsou právě dřevní pelety, které podle předsedy nabízí komfort srovnatelný s plynem, není třeba dříví štípat a sušit, zapalovat oheň ani přikládat do kotle. „Ceny pelet jsou stále podobné, v létě bývají nižší asi o 15 procent, v zimní topné sezóně naopak zdraží, na jaře opět zlevní. Naštěstí nijak nekopírují to, co se děje s plynem a elektřinou,“ řekl Stupavský.

Pelety jsou nyní poprvé k dostání za stejnou cenu jako balené tříděné uhlí pro vytápění. Balené hnědé uhlí nyní průměrně stojí 5,50 Kč za kilogram, to znamená okolo 33 000 Kč za topnou sezonu pro běžný rodinný dům. Stejné ceny lze dosáhnout i s dřevními peletami, ale s daleko vyšší mírou čistoty a pohodlí, dodal Vladimír Stupavský.