Dánsko ukončilo desetileté období záporných úrokových sazeb

Měnový výbor dánské centrální banky včera zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,65 procenta. Dánsko tak ukončilo téměř 10 let trvající období záporných úrokových sazeb, upozornila agentura Reuters. Dánská centrální banka svým rozhodnutím navázala na podobné zvýšení Evropskou centrální bankou (ECB).

Dánsko se v roce 2012 stalo první zemí na světě, která zavedla záporné úrokové sazby. Tento trend od té doby převzaly i další země, které se snažily tímto způsobem bojovat s nízkou inflaci a přimět spotřebitele a firmy, aby místo spoření utráceli a investovali.

Dnešní zvýšení úroků v Dánsku bylo již druhé za dva měsíce. V prohlášení dánská centrální banka uvedla, že zvýšení úrokových sazeb je důsledkem kroku ECB.

Na rozdíl od většiny centrálních bank je jediným mandátem dánské centrální banky udržovat stabilitu dánské koruny vůči euru. To je cíl, který prosazuje prostřednictvím měnových intervencí a pohybů úrokových sazeb. Kurz dánské koruny byl po oznámení centrální banky stabilní.

Ilustrační foto: Pixabay

„Zvýšení úrokových sazeb je obecně žádoucí pro dánskou ekonomiku, která nadále balancuje na hraně přehřátí,“ prohlásil hlavní ekonom Nykredit Bank Palle Sörensen.

Banky měly problém s tím, aby se přizpůsobily prostředí záporných úrokových sazeb, protože z půjček tak mají menší zisk. Jako protiopatření většina dánských bank zavedla v roce 2019 negativní úrokové sazby u velkých vkladů klientů. Tento trend se nyní obrací.

ECB dnes na zasedání Rady guvernérů zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta. Reaguje tak na silný růst inflace v eurozóně. Banka zároveň signalizovala, že bude úroky dál zvyšovat