Další výzva k odstranění Putina. Je ale daleko od Kremlu

Foto: Pixabay

Jestliže minulý týden se ozvaly hlasy, že Wagnerovci pomstí smrt Jevgenije Prigožina, teď se ozývají další výzvy k odstranění Vladimíra Putina.

Jakkoliv to vypadá zásadně, v podstatě ale jen zesilují ta volání, která zde byla již dříve. Mezi nejsilnější patří Legie Svobody Ruska a Ruského dobrovolnického sboru. Ty se hlásí k útokům na ruská území a minulý týden ohlásily, že přijdou další.

Aleksey Baranovsky, komunikační poradce legie Freedom of Russia dokonce prohlásil: „Celý svět si totiž klidně vydechne, pokud bude existovat bez Putina a bez Ruské federace. Lidé a země zůstanou, ale pokud budou alespoň částečně demokratizovány, bude se už lépe dýchat.“

Legie bojuje na straně Ukrajiny. Jejím proklamovaným cílem je odražení agrese a svržení režimu Vladimíra Putina. Tvoří ji převážně vojáci, kteří dezertovali z Ruské armády.

Minulý týden švédský deník Aftonbladet citoval ruského vojenského blogera, který prohlásil, že wagnerovci nenechají smrt Jevgenije Prigožina bez pomsty. Ten, kdo ho nechal odstranit, prý nechápe poměry v armádě. Tento týden citoval právě Legii svobody: „Dokud Putin ještě dýchá, celý svět je v nebezpečí.“

Pokud by se ale tato legie, která navíc podle všeho čítá jen stovky vojáků, spojila s wagnerovskými hrdlořezi, bylo by to pro leckoho asi velké zklamání. Zatím vyzývá ke spojení všech proti putinovských sil. Těžko říct, koho všeho tím může mínit.