ČR a Německo se dohodly na vzájemné pomoci při výpadku dodávek plynu

V případě výpadku dodávek plynu si Česká republika a Německo navzájem pomohou. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck dnes v Praze podepsali dohodu o energetické bezpečnosti.

Vzájemné dohody by podle Habecka měly podepisovat i další státy Evropské unie. Za současné energetické krize je zásadní jednota unijních zemí, společný postup proti ruské agresi a solidarita, řekl Síkela.

Silná evropská solidarita je podle Habecka klíčem k úspěšnému východisku ze současné situace. Přiznal, že Německo se v dodávkách plynu dříve velmi orientovalo na Rusko, což považuje za velkou politickou chybu. Nyní se snaží hledat nové dodavatele, řešení Habeck vidí i ve dvou plovoucích terminálech na zkapalnělý plyn (LNG), které nyní země buduje.

Solidaritu Síkela chápe jako vzájemnou ochotu zemí, které jsou v určitých komoditách na Rusku méně závislé, aby v případě jejich nedostatku pomohly těm, které jsou závislé více. Oba ministři jsou podle Síkely v častém kontaktu a sdílejí podobný názor, jak v případě výpadku dodávek postupovat. Konkrétní kroky jsou připravené, uvedl, blíže je ale nerozvedl.

Komentář SH:

Zaplať pánbůh za takovou dohodu. Jenže… nikdo si doopravdy nedokáže představit úplné zastavení dodávek plynu z Ruska. A kdyby opravdu došlo na lámání chleba…?

Stejný názor mají ministři podle Síkely také na to, že ruský prezident Vladimir Putin zneužívá energetiku jako zbraň v nevyhlášené válce. „Putin si myslel, že Ukrajinu ovládne v řádech dní, (…) ale nepovedlo se mu to. Dobře ví, že pokud bude Evropa nadále Ukrajinu podporovat, nakonec odejde poražen,“ řekl.

Dnes začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1 vedoucí po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Ministři nechtěli spekulovat o tom, zda se naplní obavy z toho, že Rusko údržbu zneužije a dodávky plynu touto cestou zcela zastaví. I na tento scénář je podle ministrů ale třeba se připravit i vzhledem k tomu, že „Putinovi se nedá věřit“, uvedl Síkela. Zároveň doplnil, že české zásobníky plynu jsou nyní naplněné na 75 procent.

Tématem dnešního jednání byla podle ministrů také digitalizace či dosažení větší stability v dodavatelských řetězcích.