CNBC: Klesající ceny komodit signalizují problémy ekonomik

Bez mědi se neobejde ani výroba velké části hudebních nástrojů. Žesťové potřebují většinou mosaz, tedy slitinu mědi a zinku. Činely zase zvonovinu z mědi a cínu. Foto: Remy Gieling na Unsplash

Když se ekonomikám nedaří, padají ceny komodit. Právě to se teď děje. Upozornil na to server CNBC.

Fond základních kovů společnosti Invesco DBza poslední měsíc klesl o více než 7 %, zatímco futures na ropu klesla o 14 % od 5. července do 5. srpna, napsal web. „Co se týče komodit, celá třída aktiv se dostává pod tlak,“ řekl podle něj klientům v pátečním průzkumu Rob Ginsberg, výkonný ředitel Wolfe Research. “Kromě zlata byste jen těžko hledali pozitivní nastavení. Tento široký pokles cen komodit vnímáme jako další varování o stavu ekonomiky,“ dodal.

Podle Barta Meleka, globálního šéfa komoditní strategie v TD Securities, je to především měď, která signalizuje, co se bude dít.

Měď na začátku tohoto roku prudce vzrostla kvůli očekávání, že poroste výroba elektrických vozidel, polovodičů a obnovitelných energií. Měděné futures se ale k začátku týdne stáhly z letošního maxima už o 29 procent. Optimismus je ten tam. Vyprávění o krásném světě bateriových vozidel je podle Meleka minulostí: „Už o tom nikdo nehovoří.“

Navíc je zde ochlazení v Číně, které drželo dole ceny ropy. Ty sice vzrostly v obavách z napětí na Blízkém východě, avšak bez čínských potíží by zřejmě rostly mnohem rychleji. Zkrátka, svět komodit naznačuje, že poptávka po řadě z nich je relativně nízká. Což by svědčilo spíše recesi než globálnímu ekonomickému růstu.