ČNB do toho znovu řízla, hned o 0,75%, v létě čeká inflaci 15 %

O 3/4 procentního bodu na 5,75 % zvýšila dnes Česká nordní banka (ČNB) svoji klíčovou dvoutýdenní repo sazbu. Jde o razantnější krok, než předvídala řada analytiků. Především pak o jasný signál, jak většina bankovní rady o inflaci a měnové politice uvažuje.

Proti razantnímu zdražování peněz se z jejích členů dlouhodoběji staví Oldřich Dědek a Aleš Michl. Právě druhý jmenovaný je přitom údajně mezi čtyřmi kandidáty na nového guvernéra, který by měl v létě vystřídat Jiřího Rusnoka. Dalšími mají být současní viceguvernéři Marek Mora a Tomáš Nidetzký, doplňuje je šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Rada o nastavení měnové politiky hlasuje, takže guvernér sám ovlivňuje úrokové sazby jen částečně. Nicméně jeho postoj má samozřejmě váhu.

Zatím je jasné, že ve stávající sestavě hodlá ČNB bojovat s inflací zvyšováním sazeb, přičemž se spekuluje i operacích, které by podpořily korunu. Každopádně směřujeme zřejmě k dalšímu zdražení hypoték, které by mohlo dál lehce ochladit nemovistostní trh. Jak se projeví v nákladech firem, je otázka, protože do letošního roku vstoupila řada z nich s obrovskou hotovostí. Zásadním problémem může být cena peněz pro obchodníky s energiemi, kteří potřebují prostředky na burzovní garance za energie.

Na druhou stranu, mohlo být i hůře. ČNB totiž v létě čeká inflaci až kolem 15 % a dočasný pokles HDP. „Celková inflace v nejbližších měsících dále vzroste a s přispěním všech svých složek dosáhne na přelomu jara a léta téměř 15 %. V jádrové inflaci se bude nadále projevovat silná dynamika výrobních cen v zahraničí a doznívající znatelné domácí nákladové i poptávkové tlaky.

Růst cen surovin se projeví v dalším znatelném zrychlení růstu regulovaných cen a ve zdražování potravin. Silné nákladové tlaky kulminovaly počátkem letošního roku, když byly taženy růstem dovozních cen i přehřívající se domácí ekonomikou a trhem práce,“ uvedla.

Naštěstí pro ty, co dluží, se dívá banka i za roh: „Odeznívání uvedených faktorů povede ke zmírňování nákladových tlaků již v letošním roce, v příštím roce pak bude stejným směrem působit zastavení růstu a následný mírný pokles dovozních cen. Inflace, která bude letos dosahovat dvouciferných hodnot, se tak v první polovině příštího roku rychle sníží a na jeho konci se vrátí do blízkosti dvouprocentního cíle. Podstatným způsobem k tomu přispěje i dosavadní rychlý růst domácích úrokových sazeb.“

„Mírná krátká recese, inflace téměř 15 % a úrokové sazby nad 8 % … nová prognóza ČNB. Máme se na co těšit. Vlastně radši ne,“ komentoval na Twitteru ekonom Deloitte ČR David Marek.

Bankovní rada rozhodla také o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,75 % a lombardní sazby na 6,75 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 6. května 2022.