Čínská ekonomika se probouzí jen zvolna

Ilustrační foto: 995645 z Pixabay

Hrubý domácí produkt (HDP) Čínské lidové republiky ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 4,9 %, což je více, než se očekávalo. S odvoláním na čínské statistiky to dnes napsala agentura Reuters, která počítala s růstem o 4,4 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím HDP vzrostl o 1,3 procenta.

„Je to velmi špatný výsledek,“ komentuje Tomáš Volf, hlavní analytik společnosti Citfin. „Ještě ve 2Q rostla Čína o 6,3 % a i to bylo úhlem pohledu druhé největší ekonomiky světa málo. I když jsou vidět pozitivní oblasti čínské ekonomiky jako maloobchodní tržby, které v září vzrostly o 5,5 %, přesto se jedná spíše o výjimku. Protivahou jsou například kolosální problémy na realitním trhu a lze pokračovat.“

Druhá největší ekonomika světa začala podle Reuters díky řadě politických opatření v posledních měsících vykazovat známky stabilizace, ale vleklá krize na trhu s nemovitostmi, nejistota v oblasti zaměstnanosti a příjmů domácností i slabá důvěra soukromých firem představují nadále rizika pro trvalé oživení.

„Zářijová nezaměstnanost klesla na 5 procent, ale už několik měsíců vláda nezveřejňuje alarmující statistiku, která říkala, že mladí Číňané do 24 let mají nezaměstnanost nad 20 procent. K tomu lze ještě přidat skutečnost, že pracovní týden v Číně je sedmidenní, což zejména mladí nejsou ochotni snášet. Úhlem pohledu evropské země by meziroční růst o 4,9 % byl vynikajícím výsledkem, ale čínskou optikou se jedná o zklamání. Tamní ekonomika musí nutně růst podstatně rychleji, ale dnes na to prostě nemá,“ konstatuje Tomáš Volf.