Čína se chystá více regulovat značnou část ekonomiky

Čína se v příštích letech chystá více regulovat značnou část své ekonomiky. Představila desetibodový plán, který bude platit do roku 2025 a dotkne se národní bezpečnosti, technologií a monopolů v této druhé největší světové ekonomice. Peking s plánem přichází poté, co se už zaměřil na technologický sektor a firmy činné ve vzdělávání, informuje server BBC.

Plán ve středu večer představila čínská státní rada a ústřední výbor komunistické strany. Uvádí se v něm, že přísnější pravidla budou platit v důležitých odvětvích, jako je věda, technologické inovace a vzdělávání. Přehodnotí monopoly a „právní stát související se zahraničím“. Znovu se přezkoumá také fungování digitální ekonomiky včetně internetového finančnictví, velkých dat, cloudu, atd.

Oznámení oživilo obavy, že stávající zásahy čínského státu do technologií a soukromých vzdělávacích společností budou v příštích letech pokračovat a ještě zesílí. Na krok Pekingu už dříve zareagovaly akcie mnoha čínských společností obchodovaných ve Spojených státech amerických, Hongkongu i v pevninské Číně, které kvůli strachu investorů letos výrazně klesly.

komenář SH:

Nebude tak zle. Příští rok se v Pekingu koná olympiáda, ta do toho vnese tu demokracii. Jako v roce 2008. Totiž ne moc, on ten sport nesmí být spojován s politikou!