Chorvatsko začne od ledna používat euro

Chorvatsko se od ledna stane dvacátou zemí Evropské unie používající společnou měnu. Zavedení eura v této jadranské zemi, která spoléhá na příjmy z turistiky, schválili ministři financí. Jednání poprvé vedl český ministr Zbyněk Stanjura coby zástupce předsednické země EU. Současná chorvatská měna kuna se podle rozhodnutí ministrů smění za euro v kurzu 7,53450 ku jedné.

Evropská komise (EK) na začátku června konstatovala, že Záhřeb splnil všechna čtyři kritéria, která Brusel při vyhodnocování připravenosti na přijetí společné měny posuzuje.Týkají se stavu veřejných financí, úrokových sazeb, cenové stability a směnného kurzu.

„Přijetí eura není závod, ale zodpovědné politické rozhodnutí,“ řekl po jednání Stanjura a poblahopřál svému chorvatskému kolegovi Zdravkovi Maričovi.

Chorvatsko se už od 5. září chystá začít uvádět ceny v kunách i v eurech, přičemž tato povinnost zůstane do konce roku 2023. Oběma měnami půjde platit do půlnoci 14. ledna 2023, pak zůstane jen euro. Mince bude možné směnit na eura během tří let od zavedení jednotné evropské měny, u bankovek žádný časový limit stanoven nebyl.

„Je to jasný signál, že evropská integrace pokračuje navzdory všem výzvám, kterým čelíme,“ prohlásil Marić. Narážel tím hlavně na ruskou invazi na Ukrajinu a s ní spojeným zdražováním energie a rekordní inflací.

Chorvatsko se souhlasu se zavedením eura dočkalo v den, kdy euro poprvé po dvaceti letech kleslo na paritu s dolarem, jeho kurz k americké měně tak činil jedna ku jedné. Před dvaceti lety, na začátku roku 2002, se euro začalo používat ve fyzické podobě, do té doby od svého vzniku v roce 1999 existovalo jen bezhotovostně.

Vedle Dánska, které má vyjednanou trvalou výjimku z povinnosti euro přijmout, bude od ledna bez eura už jen Švédsko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Česko. Současná česká vláda stejně jako předchozí kabinety nemá jeho přijetí ve svém programu.

„Myslím si, že tu debatu vést máme, ale nemyslím, že je to dominantní téma. Dokud nedáme do pořádku veřejné finance, tak je ta debata stejně jen akademická,“ řekl Stanjura o sílící veřejné debatě o možném zavedení jednotné evropské měny v Česku. Vláda se podle něj chce soustředit na snižování státního dluhu a plnit přístupová kritéria nikoli v zájmu přijetí eura, ale pro ozdravení veřejných financí.

Po zavedení společné evropské měny dlouhodobě volá řada ekonomů či exportéři, kteří se obávají kurzového rizika. Stanjura připomněl, že vláda připravila možnost, aby od roku 2024 vedly firmy účetnictví v eurech.