Česko se stává cílovou zemí pro obchodníky s nelegálními cigaretami

Zatímco doposud bylo Česko pro obchodníky s nelegálními cigaretami především tranzitní zemí při jejich pašování do západnějších evropských států, postupně se stává jejich cílovou destinací. Shodli se na tom dnes účastníci kulatého stolu Spotřebitelského fóra. Mohou za to podle nich snižování rozdílů mezi cenami tabákových výrobků v ČR a v zahraničí i přísnější kontroly na hranicích zavedené kvůli koronavirové pandemii.

„ČR se stává zemí, ve které cigarety končí,“ uvedl ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Aleš Rod. Pro stát to podle něj má kromě fiskálních dopadů i nepřímé důsledky, například větší množství práce pro policisty a celní správu. Nákup nelegálních cigaret pak má pro spotřebitele značná zdravotní rizika. Padělané výrobky nemají žádné hygienické normy a často obsahují viry, trus hlodavců, velké množství karcinogenů či mikroplasty.

v posledních dvou letech stoupla spotřební daň u cigaret o více než 20 procent

V posledním roce byl podle účastníků kulatého stolu trh s padělanými a pašovanými cigaretami ovlivněn protikoronavirovými opatřeními. Zavření hranic omezilo pohyb lidí zapojených do převážení výrobků, do výroben zakládaných v nových zemí se pak nemohli dostat zkušení pracovníci. Bývalý vyšetřovatel Europolu Howard Pugh připomněl, že podle nejnovější studie poradenské společnosti KPMG se v Česku loni prodalo méně než 300 milionů nelegálních cigaret. Podíl nelegálních cigaret na celkovém trhu tak klesl na 1,9 procenta.

Účastníci kulatého stolu se ale shodli, že omezení přinesla krátkodobý pokles černého trhu s tabákovými výrobky, dlouhodobě ale prodej pravděpodobně zase stoupne. „Organizované skupiny čas využily, aby se přeskupily a zprofesionalizovaly,“ prohlásil Rod. Nutná je proto podle něj zejména osvěta a větší spolupráce státní správy s legálními výrobci.

Podle mluvčího firmy Japan Tobacco International Jiřího Sochora se v posledních dvou letech zvedla spotřební daň u cigaret o více než 20 procent. Rozdíl mezi cenami v ČR a Německu či Rakousku se tak snižuje, na Slovensku či v Polsku jsou již levnější. Loni tak kvůli tomu i kvůli vládním opatřením poklesl zejména prodej tabákových výrobků na hranicích, kam si je jezdili kupovat němečtí zákazníci.