Česko postoupilo v žebříčku zemí podle digitálního prostředí

Česká republika se v indexu nejlepších zemí pro život z hlediska digitálního prostředí letos posunula o tři místa nahoru a je na 25. příčce. Ukázal to index digitální kvality života, o kterém dnes informovala organizace Surfshark. Globální studie také dospěla k závěru, že Česko je mezi pěti nejlepšími zeměmi na světě podle bezpečnosti v kybernetickém prostředí.

Ilustrační foto: Accenture

Čtvrtá edice zkoumala podmínky ve 117 zemích světa, kde žije dohromady kolem 92 % populace planety. Z pěti samostatných kategorií si Česká republika vede nejhůře u kvality internetového připojení, kde jí patří až 48. místo ve světě. Nejlépe si naopak vede v bezpečnosti na internetu, kde je celosvětově čtvrtá.

„Ačkoliv země s vysokou digitální kvalitou života bývají většinou vyspělé, naše globální studie zjistila, že za peníze si digitální štěstí člověk vždycky nekoupí,“ říká Gabriele Račaitytéová-Krasauskéová ze společnosti Surfshark. „Proto už čtvrtým rokem analyzujeme digitální kvalitu života, abychom zjistili, jak se různé státy snaží svým občanům poskytovat nezbytné digitální služby.“

Ve službách elektronické infrastruktury se Česká republika umístila na 25. příčce, z hlediska dostupnosti internetu je na 32. místě a z hlediska e-governmentu – tedy elektronické komunikace s úřady – na 41. místě.

Země jsou hodnoceny podle pěti kritérií – kvalita internetového připojení, e-government, e-infrastruktura, dostupnost internetu a bezpečnost v internetovém prostředí. Česká republika se v letošním žebříčku dostala mezi nejlepších 30 zemí světa a mezi nejlepších 20 v Evropě.

V kvalitě internetového připojení je na první příčce Chile, za ní Dánsko a pak Spojené arabské emiráty. Internet je nejdostupnější v Izraeli, pak v Arménii a na třetím místě v Německu. Z hlediska bezpečnosti na internetu je před Českou republikou jen Litva, Belgie a první Řecko. Až za Českem je Německo, na 15. místě Slovensko a teprve na 39. místě Spojené státy americké.

Studie také ukázala, že například mobilní internet je v Česku kvalitnější než pevné širokopásmové připojení. Rychlost mobilního připojení v průměru činí 66,6 megabitu za sekundu, což zemi řadí na 37. příčku. U pevného širokopásmového připojení je průměrná rychlost 94,4 megabitu za sekundu, čímž se Česko celosvětově v průzkumu řadí na 44. místo.

Ve srovnání se Slovenskem je mobilní připojení k internetu v České republice o 20 % rychlejší, naopak pevný internet je o 19 % pomalejší. Proti loňsku se rychlost mobilního připojení zvýšila o 14,3 %, u pevného broadbandu o 9,9 procenta. Ale například v Singapuru lidé na internetu surfují přes mobilní připojení rychlostí až 104 megabitů za sekundu, zatímco u pevného připojení tam rychlost činí až 261 megabitů za sekundu – to je letos i nejvyšší hodnota ve světě.

Internet je v České republice finančně dostupnější než na Slovensku – Češi si za 6 minut a 20 sekund práce za měsíc pořídí jeden gigabajt dat u mobilního internetu, dvakrát více než na Slovensku. Nejdostupnější je však mobilní internet v Izraeli, kde na pořízení jednoho gigabajtu dat stačí pracovat jen pět sekund. Proti lidem v Izraeli tedy Češi musejí pracovat sedmasedmdesátkrát více, aby si obstarali stejný objem dat.

Z deseti zemí, které se v průzkumu umístily na nejvyšších příčkách, je jich sedm z Evropy. Regionálně se první v Severní a Jižní Americe v celkovém hodnocení umístily USA, v Asii a na Blízkém východě si nejlépe vede Izrael. Na africkém kontinentě dopadla v hodnocení nejlépe Jihoafrická republika.