Ceny uhlí v USA poprvé od roku 2008 stouply nad 100 USD za tunu

Ceny uhlí ve Spojených státech amerických poprvé za 13 let překročily hranici 100 dolarů (2200 Kč) za tunu. Ruská invaze na Ukrajinu a celosvětová energetická krize zvyšují poptávku po fosilních palivech. Podle včerejších údajů americké vlády vzrostly ceny uhlí z centra Appalačského regionu o 9 % na více než 106 USD za tunu, nejvýše od roku 2008, uvedla agentura Bloomberg.

Ceny uhlí z Illinoiské pánve stouply ještě výše, na 109,55 dolaru. Hranici 100 dolarů překročily poprvé od roku 2005.

Komentář SH:

Jestli by rostoucí ceny uhlí nevrátily do hry ostravsko-karvinskou pánev…? Ostravsko dnes dováží loděmi uhlí z Austrálie, to jsou ty paradoxy, pane Vaněk.

Růst cen přichází v době, kdy američtí spotřebitelé zažívají nejvyšší inflaci za posledních 40 let. Růst cen uhlí zvyšuje pravděpodobnost, že američtí spotřebitelé budou muset platit více za elektřinu. V USA již prudce rostou náklady na potraviny, bydlení a automobily. V únoru meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 7,9 % z lednových 7,5 % a inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od ledna 1982.

Ceny uhlí prudce rostou po celém světě, protože ekonomiky se zotavují z pandemie nemoci covid-19, což zvyšuje poptávku po energii, a producenti elektřiny se snaží najít alternativy k ruskému palivu. Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC), který se zaměřuje na zmírňování dopadů klimatických změn, včera varoval, že svět se může začít oteplovat tempem, které bolestivě přetvoří společnosti a život na planetě.