Ceny ropy prudce poklesly

Ceny ropy na světových trzích zahájily týden výrazným poklesem, reagují tak hlavně na nedělní dohodu těžebních zemí. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) začne od srpna postupně zvyšovat těžbu, předchozí neshody skupina vyřešila novými těžebními kvótami pro několik členů. Tlak na pokles cen ale vyvolává i růst případů nákazy covidem-19 v mnoha zemích, což podle analytiků ohrožuje poptávku.

Severomořská ropa Brent v pondělí kolem 18:00 SELČ odepisovala zhruba 5,8 procenta na 69,32 dolaru za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak vykazovala pokles o 6,4 procenta na 67,19 dolaru za barel.

Skupina OPEC+, kterou tvoří OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem, bude od srpna do konce roku měsíčně zvyšovat produkci o 400.000 barelů denně. Chce tak přispět ke zmírnění růstu cen suroviny, které při zotavování světové ekonomiky z pandemie vystoupaly na maxima za dva a půl roku.

Skupina se též shodla na prodloužení platnosti dohody o omezení těžby do konce roku 2022. Původně měla dohoda platit do dubna 2022. Vznikl tak manévrovací prostor pro případ, že by koronavirové mutace zkomplikovaly zotavení globální ekonomiky.

Po kolapsu poptávky způsobeném pandemií se skupina dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Těžbu ale už postupně zvyšuje, a to díky oživení globální ekonomiky a také proto, že cena suroviny už se zotavila. V současnosti dohodnuté snížení činí 5,8 milionu barelů denně.

V dubnu se skupina dohodla na postupném zmírňování těžebních omezení v období od května do července. Neshody mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty (SAE) na začátku července ale skupinu OPEC+ přinutily rozhovory o dalším zvýšení těžby zrušit.

Saúdská Arábie i SAE podporovaly okamžité zvýšení produkce, emiráty se ale postavily proti iniciativě Rijádu prodloužit dohodu do prosince 2022, aniž by získaly vyšší těžební kvótu. V zájmu překonání neshod se nakonec skupina OPEC+ domluvila na nových těžebních kvótách pro několik členů od května 2022, včetně SAE, Saúdské Arábie, Ruska, Kuvajtu a Iráku.

„Ceny ropy mohou v nadcházejících týdnech nadále kolísat,“ uvedla po uzavření dohody mezi těžaři investiční banka Goldman Sachs.

„Tato dohoda by měla účastníkům trhu poskytnout útěchu, že skupina nesměřuje k chaotickému rozpadu a v dohledné době neotevře stavidla produkci,“ uvedla ve své poznámce finanční společnost RBC Capital Markets.