Ceny ropy kvůli obavám o dodávky druhý den za sebou rostly

Ceny ropy se včera druhý den za sebou rostly. Důvodem jsou sílící obavy z omezení dodávek do Evropy poté, co Rusko omezilo dodávky plynu přes hlavní plynovod. Rusko je důležitým dodavatelem energie do regionu.

Fotka od David ROUMANET z Pixabay

Po 17:00 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o jedno procento na 106,22 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,5 procenta a pohybovala se kolem 97,2 dolaru za barel.

Rusko v pondělí zvýšilo tlak na Evropu, když plynárenská firma Gazprom oznámila, že dodávky plynovodem Nord Stream 1 do Německa od středy sníží jen na 20 procent kapacity potrubí. Snížení dodávek způsobí, že země nebudou schopné plnit své cíle v doplňování zásobníků plynu před zimou. Německo, které je největší evropskou ekonomikou, bude možná nuceno omezit dodávky plynu pro průmysl, aby mělo plyn na topení pro obyvatele v zimě.

„Oznámení oživilo obavy, že Rusko navzdory svému cynickému popírání se nebude vyhýbat tomu, aby použilo energii jako zbraň k získání ústupků ve válce proti Ukrajině, a pravděpodobně může očekávat krátkodobý úspěch,“ uvedl makléř společnosti PVM Tamás Varga.

EU opakovaně obvinila Rusko, že se uchyluje k energetickému vydírání. Kreml tvrdí, že výpadky jsou způsobené problémy s údržbou a západními sankcemi.

Ministři energetiky zemí EU včera schválili návrh, aby všechny unijní země od srpna do března dobrovolně snížily spotřebu plynu o 15 procent.

Dodávky ropy, ropných produktů a plynu do Evropy narušila kombinace západních sankcí a sporů o platby s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu, která začala koncem února. Situaci přitom ovlivňuje klesající poptávka kvůli nedávným vysokým cenám ropy a pohonných hmot a očekávané zvýšení úrokových sazeb v USA.

Všeobecně se očekává, že centrální banka USA (Fed) na závěr svého dvoudenního zasedání ve středu zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. To by mohlo snížit hospodářskou aktivitu a omezit poptávku po pohonných hmotách.

Společnost Morgan Stanley uvedla, že 77 procent globálních centrálních bank v posledních šesti měsících zvýšilo úroky. Představuje to nejvíce synchronizovaný cyklus zvyšování sazeb od počátku 80. let 20. století. Společnost také snížila odhad růstu poptávky po ropě pro letošní a příští rok a výhled ceny pro třetí čtvrtletí. Cena Brentu se má pohybovat kolem 110 USD za barel a u WTI má činit 107,5 dolaru za barel. To je o 20 dolarů méně než v předchozí prognóze.

Rozdíl mezi cenou ropy Brent a WTI se zvýšil na úroveň, která byla naposledy v červnu 2019, protože snižující se poptávka po benzinu v USA brzdí cenu WTI, zatímco Brent podporuje omezená nabídka, napsala agentura Reuters.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent září 106,22 105,15
New York – NYMEX WTI září 97,20 96,70