Cena zlata vystoupila na půlroční maximum nedaleko 2020 dolarů za unci

Zlato. Foto: Pixabay

Cena zlata se dnes vyšplhala na půlroční maximum a dostala se do blízkosti 2020 dolarů (zhruba 45.000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Za jejím růstem stojí slabší kurz amerického dolaru a očekávání, že americká centrální banka (Fed) již nebude zvyšovat úrokové sazby, napsala agentura Reuters.

Cena žlutého kovu dnes vystoupila až na zhruba 2018 dolarů za unci, tedy na nejvyšší úroveň od května. Později nicméně o část zisků přišla. Kolem 8:30 SEČ vykazovala nárůst o zhruba půl procenta a pohybovala se v blízkosti 2010 dolarů za unci, vyplývá z údajů agentury Bloomberg.

Údaje o poklesu inflace ve Spojených státech podpořily očekávání, že Fed by mohl zahájit snižování úrokových sazeb dříve, než se předpokládalo. Vysoké úrokové sazby jsou pro cenu zlata nepříznivé, protože prohlubují jeho nevýhodu proti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy. Analytik Wang Tchao ze společnosti Thomson Reuters předpokládá, že cena zlata by se mohla vyšplhat na 2026 až 2032 dolarů za unci.

Investoři nyní čekají na nové údaje o ekonomice Spojených států, zejména středeční zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) ve třetím čtvrtletí a čtvrteční zprávu o říjnovém vývoji cenového indexu výdajů na osobní spotřebu. „Ekonomické údaje z USA tento týden rozhodnou o tom, zda zlato zůstane nad hranicí 2000 dolarů,“ uvedl analytik Kyle Rodda z firmy Capital.com.