Cena plynu v Evropě klesla navzdory pozastavení dodávek plynovodem Nord Stream 1

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se včera opět snížila, a to navzdory přechodnému růstu, za kterým stálo pozastavení dodávek plynovodem Nord Stream 1. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se snížila o téměř deset procent a uzavřela na zhruba 239 eurech (5860 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Foto: KWON JUNHO on Unsplash

V pátek se cena vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. Od té doby sice výrazně klesla, stále však zůstává mnohanásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala pod 30 eury za MWh.

Rusko dnes brzy ráno přerušilo dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána.

„Domníváme se, že trhy přeceňují rizika spojená s dodávkami energie a že prudký růst cen časem opadne,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Norbert Rücker z banky Julius Baer.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Z Německa jsou na něj navázány plynovody do dalších zemí, včetně České republiky. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu a EU v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Moskva podle západních politiků používá plyn k tlaku na evropské země.