Biden: Jediným řešením v Palestině je dvojstátí. USA tlačí na příměří

Foto: Jon Tyson on Unsplash

Prezident USA Joe Biden vyzval k zastavení násilní vůči Palestincům na západním břehu Jordánu. Pohrozil i zastavením víz pro ty, kteří na Palestince útočí. Uvedl to web CNN.com. Zároveň zopakoval, že jediným řešením pro budoucnost na území Izraele a Palestiny je dvojstátí.

Západní břeh Jordánu nemá nic společného s pásmem Gazy. Nicméně od útoku Hamásu na něm někteří občané Izraele útočí na místní Palestince. I přesto, že na tomto území nevládne Hamás nábrž palestinská samospráva, jejíž šéf Mahmúd Abbás jako jeden z mála státníků arabského světa vyjádřil lítost nad obětmi útoků ze 7. října a Hamás nepodpořil. Je ovšem třeba vidět, že Abbás je členem strany Fatah, pro níž je Hamás konkurentem.

USA se zároveň aktivně účastní rozhovorů o příměří, probíhajících v Kataru. Podle Washington Post se prý blíží k dohodě o dočasném zastavení bojů a propuštění rukojmí. Spojené státy zatím stály téměř bezvýhradně za Izraelem. Jak přibývá civilních obětí na straně Palestinců (přestože ověřejná data nejsou, jen tvrzení samosprávy ovládané Hamásem), bezvýhradnost dostává trhliny. A to i přesto, že Biden sám příměří odmítá. Jako by jeho administrativa konala jinak, než on mluví.

Mezitím se v akademické světě začíná otevírat otázka, zda americké zbraně nemohou v rukou izraelské armády sloužit k páchání válečných zločinů a zda za to USA nenesou vinu. Jednota podpory tak, podobně jako u Ukrajiny, není taková, jak by se na venek mohlo zdát.