Banky v eurozóně jsou klimaticky rizikové

Žádná z velkých bank v eurozóně nesplňuje očekávání Evropské centrální banky (ECB) v oblasti klimatických a environmentálních rizik. Většina věřitelských institucí, na které ECB dohlíží, zatím nepředložila konkrétní plány, které by ukazovaly, jak změní své strategie s ohledem na klimatické změny. ECB to dnes uvedla ve své zprávě a zároveň vyzvala k urychlení kroků, které by splnily její očekávání.

Christine Lagardeová, prezidentka Evropské centrální banky

Pouze třetina ze 112 bank, na které ECB dohlíží, má podle zprávy zavedené plány, které jsou alespoň rámcově přiměřené. Polovina z nich pak nedokončí realizaci svých plánů do konce roku 2022.

ECB plánuje příští rok zátěžový test klimatických rizik bank, ve kterém se bude zabývat uhlíkovou náročností úvěrů a obchodních operací, ale také schopností bank vyrovnat se s fyzickým dopadem změn klimatu na hodnotu aktiv. Po bankách, které budou mít v testu špatné výsledky, pak může ECB požadovat posílení kapitálu, což by snížilo jejich schopnost vracet zisky akcionářům.

Zpřísnění regulačního prostředí přichází v době stále důraznějších varování, že svět citelně zaostává za snižováním emisí uhlíku, které podle studií přispívají ke globálnímu oteplování. To zvyšuje tlak na vlády a firmy, aby přistoupily k ambicióznějším klimatickým plánům, poznamenala agentura Bloomberg.

Komentář SH:

Úrokové sazby se budou měnit podle počasí? Ale pozor, to není legrace. Finanční systém má být řízen podle plnění politického programu! Takže jsme tam, kde už jsme byli…