Americký Fed nezměnil úrokové sazby

Ilustrační foto: Gerd Altman z Pixabay

Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny v rozmezí pět procent až 5,25 procenta. Ve výhledu však naznačila, že do konce letošního roku se úroky pravděpodobně zvýší o půl procentního bodu. Centrální banka při svém rozhodování zohledňovala ekonomiku, která si vede nad očekávání, a inflaci, jež naopak klesá pomaleji. Toto rozhodnutí „umožňuje vyhodnotit dodatečné informace a jejich důsledky pro měnovou politiku“, napsal v jednomyslném prohlášení výbor Fedu pro operace na otevřeném trhu (FOMC). Zástupci Fedu předpokládají, že příští rok se spolu s inflací sníží i základní úroková sazba, a to o jeden procentní bod.

„Ušli jsme dlouhou cestu a plné účinky našeho zpřísnění se teprve projeví,“ řekl šéf Fedu Jerome Powell. Měnový výbor podle něj pečlivě sleduje úvěrové podmínky a dopad na komerční nemovitosti, kde Fed očekává určité ztráty. Powell ve svém vystoupení opakovaně kladl důraz na snížení inflace a uvedl, že představitelé Fedu a další ekonomové byli zaskočeni tím, jak dlouho se inflace udržela na vysoké úrovni. Podle Powella výbor udivila mimořádná odolnost trhu práce.

Fed dále zvýšil výhled letošního růstu americké ekonomiky na 1 % z březnového odhadu 0,4 procenta. Inflace by se do konce roku měla snížit na 3,2 %, zatímco předchozí prognóza uváděla 3,3 procenta. Míra nezaměstnanosti se do konce roku podle aktuálního výhledu Fedu zvýší na 4,1 procenta. V březnu centrální banka počítala se 4,5 procenty.

„Další zvýšení sazeb je tedy s otazníkem kdy a zda vůbec. Fed sice počítá letos s ještě dvojím zvýšením, ale pokud inflace bude dál zpomalovat, mohlo by to znamenat úplný konec zvedání sazeb a trhy by mohly začít hovořit o startu opětovného snižování,“ soudí Tomáš Volf, hlavní analytik společnosti Citfin. „Pokud by totiž inflace šla dál dolů, pak by sazby mohly být už dnes na svém stropě a začátkem roku by mohly zamířit zpět dolů. Tento scénář by byl v kontextu slabšího tempa HDP. Americké ekonomice by nižší sazby bezpochyby pomohly.“

Americké akcie po oznámení Fedu výrazně oslabily. Dolarový index naopak smazal část ztrát. Ceny ropy ztráty prohloubily.

„Fed si ponecháním sazeb tvoří větší časový prostor pro vyhodnocení dalších příchozích makroekonomických dat,“ konstatoval analytik investiční společnosti XTB Tomáš Cverna. Podle něj „Fed bude na příštím zasedání úrokové sazby opět zvyšovat; navzdory poklesu jádrové inflace totiž hrozí její zakořenění v ekonomice a ponechání sazeb na aktuálních úrovních po delší dobu či jejich snížení může ve spojení s relativně silným trhem práce způsobit další proinflační tlaky“.