Akcie Trumpovy sociální sítě rostou na ceně

Akcie společnosti Digital World Acquisition, která na burzu ve Spojených státech amerických uvede novou firmu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zaměřenou na sociální média, za dva dny zpevnily o stovky procent. O podniku Digital World na diskusních fórech hodně mluví drobní investoři, upozornila dnes agentura Reuters. Trump vznik vlastní sociální sítě nazvané TRUTH oznámil ve středu.

Společnost Trump Media  Technology Group, které Trump šéfuje, by podle plánů měla spustit aplikaci TRUTH Social ve zkušebním provozu v listopadu.

Foto: Pete Linforth, pixabay. Obrázek v záhlaví článku je od téhož autora.

O vytvoření vlastní sociální sítě Trump hovořil už v době, když mu provozovatelé sociálních sítí Facebook a Twitter zrušili profily v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kapitolu z letošního 6. ledna. Twitter, kde měl Trump až 80 milionů příznivců, podle agentury Bloomberg vyloučil bývalého prezidenta natrvalo. V případě Facebooku je Trumpův profil zablokován nejméně do roku 2023.

Twitter a další sociální sítě patřily k hlavním komunikačním kanálům mezi Trumpem a jeho voliči. Bez nich je Trump závislý na pořádání mítinků či rozhovorech na spřátelených stanicích. Vytvořením nové sociální sítě se bývalý prezident zřejmě snaží navázat nové spojení se svými příznivci.

„V zemi je obrovské množství Trumpových příznivců, kteří se prostě budou dožadovat, aby se jakýmkoli způsobem dostali do kontaktu s Donaldem Trumpem,“ konstatoval Eric Diton, šéf společnosti The Wealth Alliance, která poskytuje poradenství v oblasti investic.