Ústavní rada schválila většinu penzijní reformy, která žene lidi do ulic Francie

Ve Francii jsou demonstrace velmi časté a leckdy i násilné. Snímek pochází z Paříže, z roku 2000. Tehdy se vyjímečně protestoval ovíce než slušně. Foto: Hubert de Thé z Pixabay

Ústavní rada, která je nejvyšší institucí soudní moci ve Francii, schválila většinu penzijní reformy, kterou prezident Macron prosadil bez schválení Národním shromážděním. „Soud zrušil některé drobné aspekty projektu prezidenta Emmanuela Macrona, ale schválil většinu návrhu zákona, včetně klíčového opatření zvýšení důchodového věku z 62 na 64 let. Zamítl žádost levicové opozice v referendu,“ napsal například web Le Monde s odkazem na agenturu AFP.

Stalo se tak po zhruba třech měsících masivních a mnohdy velmi násilných protestů. Je tedy otázkou, jak budou nyní ti, kteří už do ulic opakovaně vyšli, reagovat. Emoce kolem reformy rozdmýchává především levice, která se také na ústavní radu obrátila, a bývalá šéfka Národního sdružení Marine Le Pen.

„Soud zrušil šest opatření, která nebyla považována za zásadní pro podstatu reformy, a zamítl žádost levice o vypsání referenda o alternativním důchodovém zákonu, který by ponechal důchodový věk na 62 letech,“ uvedl web Le Monde.

Někteří političtí komentátoři spojují s reformou budoucnost prezidneta Emanuela Macrona, který si nemůže dovolit tuto bitvu prohrát. Nicméně jeho popularita ve Francii výrazně i v jejím důsledku klesá. A to i přesto, že ho v tomto bodě podpořila část opozice.